skip to Main Content
Menu
03-89575770 info@muslimtravelbug.com
Isnin-Jumaat 9.00am-5.30pm
1000px Flag Of South Korea (construction Sheet).svg

Makna Simbol di Bendera Korea

Terdapat banyak makna dalam bendera Korea, yang juga dikenali sebagai Taekkuk (merujuk kepada Yin dan Yang bahagian bulatan di tengah-tengah bendera).

bendera ini terdiri daripada tiga bahagian: latar belakang putih, bulatan merah dan biru di tengah-tengah dan empat trigram, satu di setiap sudut bendera.

9a976b29f7c01cc7bfba9c080a7b505f

1) Latar belakang putih bendera

Latar belakang berwarna putih adalah warna tradisional Korea yang biasa diguna untuk pakaian harian pada abad ke-19 Korea dan warna ini juga digunakan untuk tradisional Korea (Hanbok). Ia melambangkan ketenangan, kesucian dan keamanan

6b1b34016069a53c17d744f77d3d0ef4

 

2) Bulatan merah dan biru di tengah

Bulatan merah dan biru ini digelar ‘Taeguk’, yang membawa maksud asal segala sesuatu di alam semesta. Ia membawa konsep tentang keharmonian dan keseimbangan: pergerakan yang berterusan dalam bidang infiniti, menyebabkan satu unit. Bahagian biru ‘Taeguk’ dipanggil ‘Eum’ atau dalam bahasa Cina, Yin, dan mewakili semua aspek-aspek negatif imbangan manakala bahagian merah dipanggil ‘Yang’ dan menerangkan semua aspek positif. Bulatan itu sendiri melambangkan perpaduan – membawa bersama-sama negatif dan positif, manakala Yin dan Yang mewakili dualiti. Contoh dualiti adalah syurga dan neraka, api dan air, hidup dan mati, baik dan jahat, atau malam dan siang.

 

2000px-Taegeuk.svg

 

3) Empat trigram

Empat trigam di setiap sudut (dipanggil ‘Kwe’ di Korea) pula membawa konsep bertentangan dan keseimbangan. Mewakili empat elemen klasik, iaitu syurga (3 bar atas sebelah kiri), api (sudut kiri bawah: 2 bar dengan bar pertengahan terbelah dua), air (sudut atas kanan – 2 bar terbelah dua dengan bar pertengahan yang lengkap) dan bumi (bawah kanan – 3 bar terbelah dua).

korean_flag_defined

 

Bendera ini juga memberi simbolik sebuah negara;

1- latar belakang putih (tanah)

2- bulatan (orang)

3- empat trigram (kerajaan)

Ketiga-tiga elemen ini memberi simbolik penting sebuah negara.

QF5zojJ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top