fbpx

5 bandar tercantik di ITALI yang boleh anda masukan dalam percutian

Muslimtravelbug July 5, 2018

Sekiranya anda menjejaki kaki ke Itali sangat rugi jika anda tidak pergi ke kesemua bandar ini. Malah pada tahun 1997, ada antara bandar ini pernah memenangi  Tapak Warisan Dunia kerana kecantikan, seni bina, topografi, dan budaya semulajadi sejak zaman pertengahan dan mencontohkan imej landskap Mediterranean yang memukau dan memukau. Jadi, antara bandar-bandar tersebut ialah:

1. Atrani

Atrani adalah perkampungan nelayan terkecil di rantau selatan Itali dengan populasi kurang daripada 1,000 orang. Dari pinggir laut, Atrani menyajikan pemandangan rumah putih dengan balkoni yang penuh bunga. Di tengah-tengah bandar, terdapat bangunan zaman pertengahan yang biasa dan jalan-jalan dengan kubah dan gerbang. Umumnya bangunan lama digunakan sebagai gereja. Di bahagian timur Atrani terdapat juga Gua Masaniello yang mempunyai nilai sejarah penting sejak dulu digunakan sebagai tempat perlindungan bagi pemimpin revolusioner Itali abad ke-17. Tidak jauh dari gua itu juga ada rumah Masaniello yang dibuka untuk pelancong.

2. Furore

Furore adalah kawasan yang unik kerana ia terletak di antara tebing tinggi. Selama berabad-abad lamanya, komuniti telah berkembang menjadi bandar yang terpencil, tetapi mampu membina wilayah yang melalui pelbagai sektor pertanian, perdagangan dan industri pabrik. Kawasan desa di Furore dikelilingi oleh ladang anggur, buah zaitun dan lemon. Sekitar rumah ini sana dihiasi dengan tanaman dengan pelbagai bunga. Daya tarikan utama Furore adalah “fjord” atau “Fiordo” di Furore yang merupakan teluk atau jurang yang terletak di antara dua tebing yang tinggi dan selalu penuh sesak dengan pelancong. Di antara dua tebing ada jambatan setinggi 30 meter. Setiap minggu pertama bulan Julai, ia menganjurkan Kejohanan Dunia Marmeheting – High Diving atau World Diving Championships.

3. Positano

Dari tiga belas bandar di Pantai Amalfi, Positano adalah bandar yang paling terkenal dan dikunjungi oleh banyak pelancong dari dalam dan luar negara Itali. Bandar ini mempunyai rumah yang kelihatannya sperti terdampar di bukit-bukit pastel yang curam dengan ribuan langkah dan jalan sempit yang menghubungkan satu tempat ke tempat lain. Dan yang paling menarik ialah pemandangan Laut Mediterranean yang terbentang sejauh mata dapat dilihat. Seperti banyak bandar-bandar lain di Pantai Amalfi, Positano mempunyai banyak bangunan bersejarah dan masih dipelihara sehingga sekarang, termasuk gereja-gereja dan kapel; menara dan kubu yang pernah berkhidmat untuk menjaga bandar dari serangan lanun, Menara Fornillo, Menara Trasita, Menara Sponda dan Menara Gallo; dan Grotta La Porta, tapak penempatan manusia dalam Tempoh Paleolitik. Di samping bangunan-bangunan bersejarah, Positano terkenal dengan selipar kulit buatan tangan dan pakaian kapas berkualiti tinggi yang dikenali sebagai “Moda Positano”.

4. Ravello

Ravello adalah sebuah bandar kecil yang terletak di tengah-tengah Pantai Amalfi. Bandar ini pernah menjadi pelabuhan maritim dan salah satu pusat perdagangan yang paling penting. Pemandangan Laut Mediterranean yang hangat dan indah bukan satu-satunya daya tarikan tempat ini. Terdapat juga Duomo di Ravello atau Katedral Ravello yang diperbuat daripada marmar dan ratusan tahun.

Di samping itu, terdapat dua vila di Ravello yang sangat terkenal dan sentiasa ramai pengunjung, iaitu Villa Rufolo dan Villa Cimbrone. Villa Rufolo berdiri sejak tahun 1270 yang dikelilingi ladang, sebuah kapel, menara Torre Maggiore setinggi 30 meter, dan menjadi tempat diselenggarakannya Festival Muzik Ravello (yang tertua di Itali) setiap tahun pada musim panas. Sedangkan Villa Cimbrone berfungsi sebagai hotel, juga mempunyai kebun bunga, gazebo, dan bar terbuka yang digelar Terrazzo dell’lnfinito atau the Terrace of Infinity kerana kedudukannya menghadap ke laut.

5. Praiano

Dahulu Praiano merupakan desa nelayan dan menjadi salah satu pusat pedangan yang kemudian berkembang menjadi tempat pelancongan yang tak kalah indah dari wilayah lain di Amalfi Coast. Jalan-jalan sempitnya menyerupai labirin panjang yang membuat sesiapa teruja ingin ke sana. Plus rumah berwarna pastel yang tidak boleh dilepaskan sebagai objek untuk mencantikkan makanan instagram anda. Bandar ini juga mempunyai panorama yang indah bernama La Cala dari Gavitella yang merupakan satu-satunya pantai yang diterangi matahari di Pantai Amalfi. Dikatakan bahawa, senja di sini adalah senja paling romantis di dunia.

Kesimpulannya, kesemua bandar di Itali memiliki lanskap yang cantik dan menjadikannya tarikan jutaan pelancong ke sana pada setiap tahun. Jika anda memerlukan agensi pelancongan untuk ke Itali boleh buat tempahan dengan kami Muslimtravelbug. Jika berminat KLIK DISINI.

 

 

Leave a Comment