fbpx

5 cara boleh anda lakukan semasa sesat di luar negara

Muslimtravelbug July 6, 2018

Apabila berjalan ke tempat baru atau asing,mungkin anda akan sesat kerana tidak biasa dengan keadaan sekeliling. Tetapi kalau anda tidak pandai cari jalan keluar kemungkinan besar anda boleh pulang. Jadi admin kongsi tips untuk anda “handle” keadaan semasa sesat. Antara tipsnya ialah:

Jangan panik

Bersabar dan jangan panik adalah perkara pertama yang perlu anda ingat jika anda hilang. Bagaimana untuk mencari penyelesaian .Oleh itu, cuba tenang dan berfikir dengan jelas apa yang perlu dilakukan apabila hilang semasa perjalanan di dalam dan di luar negara. Hanya tip, jika anda jenis orang yang mudah panik, anda tidak sepatutnya melancong solo ya lebih baik bepergian dengan beberapa orang sama ada dengan keluarga atau rakan-rakan.

Tanya penduduk setempat

“Malu bertanya sesat jalan”, peribahasa ini benar-benar sangat benar. Tanya orang-orang tempatan yang benar-benar memahami kawasan di mana anda mengembara tidak meminta kepada pelancong lain yang juga mengembara. Adalah lebih baik untuk meminta lebih ramai orang tempatan yang dipercayai seperti meminta polis tempatan.

Menggunakan Google Maps

Jika anda telah meminta pertolongan orang tetapi masih tidak menemui jalan keluar, anda boleh guna aplikasi Google Maps. Aplikasi ini cukup tepat untuk memberikan petunjuk jalan atau sebagai peta dalam talian.

Catat alamat dan nombor telefon kedutaan Malaysia

Ini sering dilupakan oleh pengembara semasa ke luar negara. Kedutaan atau Kedutaan Besar Republik Malaysia adalah wakil Malaysia di negara asing dimana negara mempunyai hubungan diplomatik dengan Malaysia. Oleh itu, tugas utama Kedutaan ini untuk menyediakan perkhidmatan awam untuk warga negara asing, salah satunya jika kehilangan ini. Tuliskan nombor telefon dan alamat Kedutaan setempat supaya jika ada masalah di luar negara anda boleh meminta bantuan dari Kedutaan setempat.

Gunakan gerak hati anda

Ini adalah cara terakhir yang anda boleh cuba jika cara di atas tidak berfungsi. Manusia pada dasarnya mempunyai intuisi atau gerak hati. Intuisi sendiri biasanya muncul sebagai rasional yang kuat tanpa berfikir terlebih dahulu, jadi jika anda tersesat mungkin intuisi anda dapat menunjukkan jalan keluar yang benar. Tetapi, ingat namanya juga intuisi jadi kebenaran masih diragukan atau masih meneka. Berdoalah kepada-Nya dan cuba menggunakan intuisi anda ya!

Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda gunakan apabila anda tersesat. Admin harap ianya berguna untuk anda.

Selain itu, anda juga boleh menggunakan travel agensi supaya tidak sesat. Jika anda memerlukan travel agensi jangan risau kami Muslimtravelbug ada menawarkan pakej yang menarik kepada anda. jika berminat sila KLIK DISINI.

Leave a Comment