fbpx

5 destinasi menarik di Indonesia

Muslimtravelbug July 18, 2018

Anda mungkin sering ke Indonesia tetapi tidak tahu tempat menarik yang patut dikunjungi. Indonesia terkenal dengan kepulauan yang sangat indah dan menarik jutaan pelancong ke sana. Jadi admin akan syorkan kepada anda beberapa tempat menarik di Indonesia.

1. Banda Neira, Maluku

Pemandangan Pulau Banda Neira di Kabupaten Maluku Tengah sangat menarik kerana terkenal dengan kawasan bersejarah. Anda patut lihat sendiri pemandangan semulajadi.  Malah keindahan pantai ini turut diakuai oleh pelancong asing yang datang ke sana.

2. Sianok jurang, Sumatera Barat

Anda dapat melihat keindahan Sianok Gorge, yang terletak di tengah Kota Bukittinggi, Sumatera Barat. Cangung Sianok adalah lembah sempit yang dikelilingi oleh tebing curam. Kehadiran aliran sungai, haiwan, dan flora sekeliling membuat Sianok Gorge lebih cantik. Dengan nasib, anda dapat melihat bunga terbesar di dunia, rafflesia arnoldi yang berkembang di sini.

3.Gunung Bromo, Jawa Timur

Bermula dari matahari terbit, matahari terbenam, kawah Bromo, berbisik pasir, dan bukit Teletubbies akan membuat anda kagum.

4. Taman Negara Wakatobi, Sulawesi Tenggara

Wakatobi merupakan salah satu pelancongan marin terbaik di Indonesia. Kawasan di bawah laut mencapai 1.39 juta hektar dengan pelbagai terumbu karang yang indah. Selain itu, kawasan Wakatobi adalah salah satu daripada 10 destinasi utama yang telah ditetapkan oleh Kementerian Pelancongan Indonesia.

5. Pulau Derawan, Kalimantan Timur

Bercakap mengenai pelancongan marin, jangan lupa pulau eksotik Derawan di Kalimantan Timur. Derawan telah menjadi salah satu destinasi impian pelancong di seluruh dunia. Terutama untuk penyelam, Derawan mempunyai tempat menyelam terbaik untuk melihat manta, ubor-ubor, dan sebagainya.

Sampai di sini sahaja admin share mengenai Indonesia. Harap maklumat ini bermanfaat kepada anda semua. Jika anda tidak suka travel sendiri dan memerlukan agensi pelancongan anda boleh membuat tempahan di Muslimtravelbug. kami ada menyediakan pakej ke Indonesia dengan harga sangat murah. Jika berminat boleh hubungi kami Muslimtravelbug.

 

Leave a Comment