fbpx

5 perkara menarik anda perlu lakukan semasa melancong ke Hoi An, Vietnam

Muslimtravelbug July 13, 2018

Vietnam dikenali lebih sebagai negara pembekal padi, namun begitu sebenarnya negara ini juga merupakan daya tarikan pelancongan yang tidak standing dengan negara Asia Tenggara. Apa yang menarik di Vietnam ialah terdapat sebuah bandar Hoi An yang sering mendapat kunjungan pelancong. Buat pengetahuan anda Hoi An pernah tersenarai sebagai Tapak Warisan Dunia (UNESCO).

1. Terokai muzium sambil pelajari sejarah.

Hoi An mempunyai lima muzium yang diuruskan oleh Pusat Pengurusan dan Pemuliharaan Warisan Budaya. Kesemua muzium ini sama seperti muzium lain kerana pengunjung  akan di saljikan dengan kepelbagaian artifak dan peninggalan barangan masa lalu dengan cerita sejarah bandar Hoi An yang dulu memang dikenal sebagai kota pelabuhan perdagangan utama di Asia Tenggara. Sungguh menarik jika anda boleh melawat sekurang-kurangnya dua daripada lima muzium di bandar Hoi An.

2. Nikmati bandar Hoi An dengan menaiki basikal

Hampir sebahagian besar kawasan di bandar Hoi An didominasi oleh seni lukisan di samping kanan dan kirinya terdapat bangunan-bangunan kuno dengan seni bina khas dari pelbagai negara seperti China, Eropah, Parsi, India, dan negara-negara lain. Dengan keadaan bandar yang tidak terlalu sibuk dan sesuai untuk anda menikmati setiap sudut bandar Hoi An sangat sesuai dilakukan dengan basikal. Sudah tentu sahaja dimana sahaja terdapat tempat sewa basikal.

3. Menikmati makanan lazat di Hoi An

Makanan yang lazat di bandar di Hoi An sendiri terdapat beberapa menu makanan khas antara lain Com ga (semacam nasi kuning dengan ayam suir atasnya), Cao Lau (Mie khas Hoi An), White Rose (sejenis kuetiau), Fried Wonton (Gorengan penuh sayur-sayuran dan daging) dan Vietnamese Roll segar (sayur-sayuran segar dibalut kertas beras). Salah satu restoran yang paling direkomendasikan ialah Morning Glory. Menu makanan istimewa Hoi An ada yang sangat terkenal dengan lazatnya. Oh ya, jika anda mahu melawat sana, anda mesti menempah terlebih dahulu.

4. Meluangkan masa di pantai

Bukan sahaja membentangkan sebuah bandar yang penuh dengan bangunan bersejarah, Hoi An juga dapat memukau kami dengan panorama pantai yang indah. Walaupun tidak terkenal dengan pantai-pantai di Kemboja atau Thailand, Ang Bang Beach di Hoi An patut anda lawati. Selain pantai bersih dan air yang jernih di sepanjang jalan ke pantai, anda akan dihidangkan dengan pelbagai aktiviti menarik masyarakat tempatan. Salah satunya adalah aktiviti menanam padi di sawah padi.

5. Dapatkan cenderahati khas

Ia juga sangat unik dari bandar Hoi An ialah anda boleh mendapatkan pakaian atau kasut yang boleh anda pesan atau reka bentuk khusus untuk cenderahati. Anda boleh mencari tempat pesanan hampir di kebanyakan penjuru kota. Nilai tambah lagi, anda boleh tawar-menawar dengan penjual.

Pada pendapat admin sangat menarik jika anda boleh pergi ke Hoi An. Jika anda mempunyai rancangan khas untuk pergi ke sana, lebih menarik jika anda pergi bersama rakan-rakan.

Jika anda berminat ke Vietnam dengan menggunakan travel agensi boleh membuat tempahan dengan kami Muslimtravelbug. Jika anda berminat boleh klik DISINI.

Leave a Comment