skip to Main Content

5 restoran halal di Bangkok khas buat pelancong Muslim

Bangkok merupakan ibu kota Thailand yang menjadi pusat pelancongan utama bagi meneroka. Bukan sahaja menyajikan tarikan semula jadi yang menarik atau pusat membeli-belah yang terkenal, namun masakan khas juga merupakan tarikan utama. Malangnya, tidak ramai orang Islam yang masih teragak-agak untuk bercuti di Bangkok dengan desas-desus sukar mencari makanan halal. Jika anda merasakan begitu, nampaknya anda sepatutnya membaca artikel ini. Sebenarnya, di Bangkok masih banyak menjual makanan halal, antaranya ialah:

1. Himali Cha-Cha and Sons

Terletak di Sukhumvit Soi 21, restoran halal ini agak legenda di Bangkok. Kewujudannya sejak 41 tahun lalu menjadi popular oleh pelbagai bangsa. Sudah tentu, kemasyhuran Cha-Cha and Sons Himali tidak dapat dipisahkan dari menu yang tidak pernah berubah. Masakan yang dijual adalah tipikal timur tengah seperti beras biryani, sup salad, kari, daging, dan roti prata. Jaminan 100% halal.

2. Sinthorn Steak House

 Terletak di Ramkhamhaeng, Hua Mak, Bang Kapi, restoran ini menjadi restoran halal terbesar di Thailand. Makanan yang popular di sini adalah stik. Pada musim sejuk, anda boleh memesan makanan laut  utama. Untuk pencuci mulut, cuma rasa roti tisu sebagai pencuci mulut untuk menjadi lebih lengkap.

3. Sophia Restaurant

Tidak hanya terkenal dengan fesyen, Bangkok juga sangat popular dengan pelbagai hidangan masakan yang membuat sesiapa mahu mencuba. Salah seorang daripada mereka dapat anda jumpai di Restoran Sophia yang menjual masakan tradisional. Makanan yang diperoleh daripada makanan laut, daging lembu, dan ayam yang diformulasikan dengan herba yang boleh membuat anda terliur. Jika anda datang ke sini, pastikan anda memesan ais krim yang sangat popular.

4. Yusuf Pochana

Chatuchak yang merupakan pasaran hujung minggu sangat ramai oleh penduduk tempatan dan juga pelancong. Malangnya, sehingga hari ini, beberapa orang Islam sering mengeluh tentang kesukaran mencari makanan halal di sekitar Chatuchak. Namun ada Yusuf Pochana yang menjual semua hidangannya dengan halal. Semasa makan tengah hari, anda boleh mencuba menu terbaik biryani oven daging kambing. Semasa menunggu hidangan itu, cuba sandwic ikan menjadi pilihan yang tepat.

5. Sara Halal Restaurant

Terletak di Jalan Khao San, Sara Halal Restaurant juga boleh menjadi alternatif kepada pelancongan masakan halal. Walaupun harganya agak mahal, tetapi hidangan yang disajikan adalah bernilai untuk dicuba. Pemilik restoran Sara Halal adalah seorang Muslim, jadi jangan bimbang tentang makanan tentu sahaja makanan halal yang dihidangkan. Restoran ini dibuka 24 jam dengan menu yang sangat tipikal Thailand, Pad Thai. Tidak perlu risau mencari makan malam lagi.

Kesemua makanan ini anda perlu rasa kerana ianyan juga merupakan makanan popular di seluruh dunia. Memang ada juga jual di Malaysia tetapi rasanya agak berbeza dan tidak sedap. Jadi, kepada anda yang ingin rasa makanan ini boleh pergi sendiri ke Bangkok dengan pakej yang disediakan oleh kami Muslimtravelbug. Untuk maklumat lanjut boleh hubungi agensi kami di Pakej Percutian Murah ke Thailand.

 

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.