fbpx

5 tempat menarik di Rusia yang patut anda kunjungi sepanjang musim World Cup

Muslimtravelbug June 21, 2018

Rusia merupakan pilihan negara World Cup pada tahun ini. Jadi admin ingin memperkenalkan beberapa tempat yang menarik di Rusia sambil anda menyaksikan perlawanan bola sepak.

1. Moscow

Jelas Moscow adalah sebuah bandar yang sangat popular di Rusia. Moscow juga merupakan ibu negara Rusia. Bandar ini adalah bandar terbesar dan terpadat di Rusia. Di sebalik masalah bandar-bandar besar, terdapat juga keindahan yang kelihatan. Moscow memegang jutaan kecantikan apabila dilihat dari perspektif yang berbeza. Sebagai bandar terbesar dan terdapat, Moscow juga merupakan pusat pelancongan utama di Rusia. Berbagai perkara yang menyebabkan anda patut tinggal di Rusia, semuanya lengkap kemudahan asas dan bandar ini juga tidak begitu sesak sesuai dijadikan tempat pelancongan. Perayaan dan persembahan yang hebat sentiasa ada setiap tahun di bandar ini.

Bandar Moscow mempunyai keunikannya tersendiri seperti kremlin, padang merah, gereja St.Basil, mausoleum Lenin, dan lain-lain yang menjadi kebanggaan Moscow, bandar ini juga mempunyai universiti yang menjadi kebanggaan Rusia. Yups, MGU adalah universiti kebanggaan negara Rusia. Universiti ini adalah universiti papan atas kelas dunia, yah boleh lah jika dibandingkan Oxford, Harvard, unpad.

2. Sankt Petersburg

.Bandar ini mempunyai banyak bangunan dengan seni bina. Bandar ini berada di kedudukan kedua selepas Moscow. Sebagai sebuah bandar terbesar, St.Petersburg pasti mempunyai keunikan dan ciri khasnya. Bandar ini mempunyai banyak tarikan pelancong, yang pastinya tidak kalah dengan Moscow. Lihat sendiri gambar di bawah kalua tidak percaya.↓

Bandar yang diasaskan oleh Peter the Great pernah menjadi ibu kota Rusia loh. Semasa pemerintahan Peter the Great, Empayar Rusia memasuki era baru di mana kerajaan ini mula membuka ke dunia barat (Eropah). Dengan pemindahan modal dari Moscow ke St.Petersburg secara geografi lebih strategik dan dekat dengan Eropah, Rusia mengalami banyak perubahan dalam hampir setiap bidang. Bandar ini adalah pintu gerbang antara Rusia dan Barat.

3. Volgograd

Bandar ini pernah menjadi medan pertempuran yang dahsyat apabila Soviet dicerobohi oleh Jerman dalam Perang Dunia II. Nama Stalingrad menjadi terkenal kerana kisah heroik pasukan Soviet yang mampu mempertahankan serangan Nazi Jerman yang kemudiannya telah difilemkan.

Mungkin bagi anda yang menonton filem Stalingrad tidak asing dengan monumen ini. Stalingrad pernah suram dengan runtuhan bandar perang dunia bekas, kini telah menjadi sebuah bandar yang indah dan indah. Perubahan sangat jauh. Pada masa keruntuhan Soviet, Stalingrad menukar namanya kembali ke Volgograd. Bandar ini terletak di aliran sungai Volga mempunyai banyak monumen.

Bayangkan pada tahun 1940-an, ketika jalanan dipenuhi dengan kereta kebal, meriam dan menembak infantri antara satu sama lain. Sekarang jalan-jalan kota Volgograd sangat tenang tanpa perlu risau tentang serangan tentera Jerman. Bandar ini adalah bandar bersejarah untuk Rusia. Bandar ini mempunyai daya tarikan tersendiri, sehingga Stalin sangat mencintai kota ini untuk mengubah nama kota ini dengan namanya.

4. Kazan

Kazan! Salah satu bandar paling menakjubkan di Rusia. Kota Kazan mempunyai banyak tempat yang unik dan istimewa. Kazan juga bandar yang pelbagai masyarakat. Bangunan di Kazan juga praktikal. Di samping unik, tentu saja bangunan di sini juga mempunyai nilai sejarah yang tinggi. Vladimir Lenin, pengasas Kesatuan Soviet, juga menghadiri bandar ini.

Lokasi Kazan juga boleh dianggap strategik, tidak jauh dari Moscow. Bandar ini juga masih merupakan sungai dengan Volgograd. Suasana malam Kazan. Terdapat banyak vendor jalanan.

5. Murmansk

Bandar Murmansk adalah sebuah bandar yang terletak di utara Rusia. Jadi dari St.Petersburg, masih lagi ke utara, berhampiran kutub. Fenomena ini hanya terdapat di kawasan berhampiran dengan tiang, seperti Murmansk sebagai contoh. Aurora borealis hanya muncul pada momen tertentu sahaja, bukan setiap malam. Jadi jika anda ingin melihat malam yang indah dengan aurora borealis di Murmansk.

Jadi bagaimana pendapat anda?? Seronok bukan di Rusia. Jika anda berminat buat tempahan tiket segera ke Rusia. Selain anda boleh menyaksikan perlawanan bola sepak anda juga boleh mengenai keindahan dan keunikan tempat-tempat yang ada di Rusia. Jika anda memerlukan agensi pelancongan ke Rusia boleh membuat tempahan segera dengan kami Muslimtravelbug. Jika berminat boleh hubungi kami segera di -> klik disini.

Leave a Comment