fbpx

5 tempat paling popular di Poland Eropah

Muslimtravelbug July 19, 2018

Poland berada di Eropah tengah, bersebelahan dengan Laut Baltik. Negara ini juga mempunyai salah satu hutan kuno terbesar yang masih wujud dan menjadi rumah bagi penduduk bison Eropah yang besar. Bermula dari bandar lama ke bandar paling murah di Eropah, inilah senarai 5 bandar paling popular di Poland yang akan membantu anda menentukan arah destinasi anda jika lawatan ke negara ini.

1. Warsaw

Sudah tentu, pergi ke negara tidak akan lengkap jika ia tidak melawat ibu negara. Warsaw adalah sebuah kota yang penuh dengan sejarah yang masih berdiri dengan tegas walaupun mengalami beberapa siri peperangan di zaman kuno. Sebagai modal tentu politik, ekonomi dan perniagaan kepada orang-orang Poland melihat dan berkembang. Terdapat banyak tempat menarik di Warsaw di mana salah satunya adalah istana kerajaan yang dulu menjadi kediaman raja Polandia. Berbagai macam muzium yang salah satunya adalah muzium komposer muzik legenda Chopin, taman-taman indah, serta bahagian ‘kota tua’ di Warsaw penuh dengan sejarah dan peradaban masa lalu yang dibina di sekitar abad 13 dan dikelilingi oleh dinding benteng.

2. Gdansk

Gdansk adalah bandar di mana atlet bangga, Egy Maulana akan membuat kerjaya dan menyebarkan sayapnya di dunia bola sepak. Banyak tempat yang menawan di bandar Gdansk sehingga kota itu sering disebut sebegai yang paling indah di Poland. Gdansk masuk dalam senarai salah satu kota terbaik yang paling banyak menarik perhatian pelancong sepanjang tahun 2017. Bandar yang saling bersebelahan dengan laut baltik ini merupakan pelabuhan utama bagi negara Poland. Salah satu perkara yang paling menarik di bandar ini tentunya terletak pada seni bina bangunan yang disusun dengan rapi dalam pelbagai warna.

3. Torun

Torun adalah sebuah kota lama di Poland yang kerana keindahan dan sejarahnya menjadikan bandar ini termasuk dalam tersenarai tapak warisan dunia oleh UNESCO. Sebagai salah satu ikon negara Poland, Torun adalah destinasi pelancongan kegemaran di mana di dalam bandar ini seperti kembali dalam masa dengan jalan-jalan, bangunan-bangunan yang unik dan istana yang menawan.

4. Wroclaw

Wroclaw adalah salah satu kota paling indah di Poland dan bandar ini juga merupakan bandar keempat terbesar di negara ini. Bermula pada tahun 2001, awalnya hanya ada satu patung kerdil sahaja di bandar ini yang mendapat gelaran “papa dwarf”. Patung tersebut dibuat sebagai bentuk protes akan anti komunisme, selepas semakin banyak patung kerdil yang dibuat dan sehingga kini tercatat, telah ada beratus-ratus patung kerdil bersaiz kecil yang tersebar di bebagai jalanan bandar Wroclaw yang kemudian menjadikannya sebagai salah satu daya tarik pelancong.

5. Krakow

Krakow sebenarnya dikenali sebagai bandar paling popular dan paling banyak dikunjungi di Poland. Krakow menyimpan banyak bangunan seni bina menawan dari zaman dahulu kala, spot-spot pelancongan cantik dan bersejarah serta taman bandar dan taman nasional yang cantik.

Ini antara 5 bandar yang menarik dan popular di Poland untuk pengembara. Sekiranya merancang untuk meluangkan masa di Poland, pastikan anda melawat antar kesemua tempat-tempat ini.

Anda ingin melancong ke luar negara? Dan memerlukan travel agensi? Tidak perlu risau anda boleh membuat tempahan dengan kami Muslimtravelbug. Jika berminat boleh klik SINI

1 thought on “5 tempat paling popular di Poland Eropah”

Leave a Comment