skip to Main Content

5 tempat unik yang anda tidak akan percaya tentang kewujudannya

Bagi anda yang mempunyai hobi untuk pergi ke pelbagai tempat menarik, mungkin bosan dengan jenis perjalanan ini. Walaupun terdapat banyak pilihan destinasi pelancongan yang belum dilawati, ada kalanya anda akan merasa tepu dengan satu atau dua jenis perjalanan yang sama setiap kali anda melakukan lawatan. Terutama jika anda seorang pengembara yang benar yang memerlukan ‘cabaran’, perjalanan dengan cara awam tentu bukan pilihan yang menarik. Jadi admin memperkenalkan kepada anda beberapa tempat unik dan membuat anda tergamam.

1. Dark Tourism

Jika anda mendengar perkataan “Dark Tourism”, anda pasti akan menganggap bahawa perjalanan seperti ini akan pergi ke tempat gelap atau dengan suasana yang tegang dan menakutkan. Malah, pelancongan itu sendiri suka akan aktiviti perjalanan untuk merasai tempat-tempat atau destinasi bencana alam, tragedi, bahkan kematian. Bagi sesetengah pelancongan gelap aktiviti begini patut dilakukan, untuk menyerokkan lagi perjalanan dan menempuh segala ‘cabaran’.

2. Doom Tourism

Pelancongan azab yang biasa dipanggil oleh sesetengah orang sebagai alam kiamat yang sangat menakutkan. Tidak seperti perjalanan bersiar-siar yang sinonim dengan keseronokan, Doom Tourism adalah perjalanan yang unik yang tidak boleh dilakukan oleh semua orang. Doom Tourism adalah aktiviti pelancongan ke pelbagai tempat yang terancam dan kepupusan. Dan selalunya ancaman kepupusan disebabkan oleh pemanasan global yang baru-baru ini menimbulkan masalah kepada orang di seluruh dunia.

3. Human Safari

Istilah ‘human safari’ berawal dari pengalaman seorang aktivis budaya terhadap sebuah fenomena pelancongan tak biasa yang terjadi di India, tepatnya di Pulau Andaman yang terdapat suku Jarawa di dalamnya. Jarawa Tribal Settlements dianggap oleh banyak perkhidmatan pelancongan tempatan sebagai taman yang unik dan suku Jarawa sebagai objeknya. Pelancong yang melalui penempatan suku Jarawa biasanya akan takut apabila berhadapan dengan orang pedalaman suku kaum Jarawa yang kelihatan menakutkan.

4. Wreck Dive

Mahu merasakan sensasi perjalanan sambil menyelam? Menyelamat bangkai adalah penyelesaiannya. Menyelam di lautan dalam secara sendiri adalah aktiviti perjalanan untuk meneroka sejarah di bawah paras laut. Kegiatan unik ini biasanya dilakukan dengan mencari rangka kapal yang telah karam atau jatuh dari pesawat di dasar laut. Sesetengah aktiviti menyelam boleh didapati di pelbagai negara dan memerlukan keberanian untuk berbuat demikian.

5. Adrenaline Junkie

Adrenaline Junkie adalah salah satu pilihan perjalanan yang patut dicuba. Adrenaline Junkie biasanya dilakukan oleh atlet downhill atau pro-surfer, walaupun orang biasa boleh melakukannya juga. Para atlet menuruni bukit biasanya akan mencari tempat terbaru sebagai sebahagian daripada trip (perjalanan pelancongan) yang sekaligus menjadi pelepas dahaga hobi mereka mencari tempat-tempat traveling yang menakutkan namun seronok kerana ianya agak luar biasa.

Jika anda berani bolehlah berkunjung ke lima tempat ini, admin percaya anda tidak akan menyesal. Tempat ini memang sesuai untuk orang yang gemarkan benda pelik macam admin. Jika anda tertarik apa tunggu lagi segera “cop” segera untuk ke sana.

Jika anda berminat untuk travel dan inginkan desntinasi yang menarik. Sila layari laman website kami pelbagai tempat menarik yang kami sediakan di Muslimtravelbug. Sebarang pertanyaan sila KLIK DISINI.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.