skip to Main Content

6 aplikasi memudahkan perjalanan anda di Rusia

Sepanjang musim panas ini banyak lawatan ke Rusia, terutamanya bagi peminat bola sepak. Rusia bukan sahaja tertumpu kepada dunia sukan tetapi juga dalam menarik pelancong asing datang ke negara mereka. Namun begitu, mungkin anda mempunyai beberapa masalah semasa melawat Rusia seperti kekangan komunikasi bahasa, kadar tukaran mata wang dan lain-lain, tapi Jangan risau admin memperkenalkan beberapa aplikasi perjalanan yang boleh anda muat turun ke dalam “smartphone” anda.

1. Teksi Yandex

Aplikasi ini adalah untuk melanggang uber di Rusia. Melalui Teksi Yandex, anda boleh memesan teksi dengan harga yang lebih murah dan lebih cepat daripada aplikasi yang sama berdasarkan output negara lain. Anda juga boleh membayar dengan wang tunai atau kad kredit.

2.Yandex Metro

Melalui Yandex Metro, anda dapat melihat semua laluan dan kedai beroperasi di seluruh bandar di Rusia. Aplikasi ini bukan sahaja memaparkan laluan dan jadual, tetapi juga anggaran masa perjalanan kereta api. Di samping itu, Yandex Metro juga membolehkan anda merancang perjalanan seterusnya kerana dia mempunyai ciri jadual perjalanan yang diberi dalam bentuk “nasihat”.

3. Translate Yandex dan Terjemahan Google

Ini yang berkaitan dengan bahasa dan cara komunikasi dengan masyarakat tempatan. Rusia sering sahaja pening berkomunikasi dalam bahasa Inggeris kerana ini bukan Bahasa utama mereka. Jadi aplikasi pihak ketiga diperlukan supaya kita boleh berkomunikasi dengan restoran atau orang tempatan. Penterjemah Yandex lebih mudah digunakan kerana hanya mengatakan frasa utama dalam bahasa Inggeris, maka aplikasi ini akan diterjemahkan dalam bentuk audio.

4. Maps.me

Maps.me membolehkan pelancong untuk memuat turun peta bandar atau negara yang dilawati secara keseluruhan untuk digunakan di luar talian. Katakan anda menaip bandar Moscow, kemudian memuatkan peta. Selepas itu aplikasi itu akan mempamerkan semua daerah bandaraya Moscow dan jalan-jalan ke lorong tersembunyi. Aplikasi ini juga mempunyai mode turn-by-turn direction, jadi kamu tak perlu takut salah laluan atau jalan.

5. Mata Wang XE

Mata Wang XE adalah aplikasi tukaran mata wang yang paling banyak digunakan hari ini. Dengan Mata Wang XE, anda boleh memahami dengan lebih baik kadar pertukaran mata wang. Ia juga mudah untuk menukar harga atau membandingkan harga makanan di restoran tempatan.

6. Toptriptip

Sekiranya aplikasi ini dapat membantu anda menentukan destinasi lawatan pelancong dengan lebih cepat. Kerana TopTripTip memaparkan pelbagai tarikan pelancongan termasuk muzium, taman-taman dan maklumat general mengenai Russia. Anda hanya memilih bandar yang anda berada di Rusia, maka aplikasi ini akan memaparkan semua ciri-ciri awal. Dijamin anda tidak akan terlepas tempat-tempat pelancongan yang penting.

Tips ini amat berguna untuk anda memudahkan lagi perjalanan anda. Apa yang lebih menyeronokkan anda juga boleh save money dari berbelanja bayar tourism. Namun begitu, anda jangan risau kami Muslimtravelbug ada menyediakan pakej murah kepada anda, berbeza dengan agensi pelancongan lain dengan harga berpatutan dan perkhidmatan yang disediakan juga selesa. Jika berminat boleh terus KLIK DISINI.

 

 

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.