fbpx

6 destinasi ekstrem di Russia khas buat pengemar aktiviti lasak

Muslimtravelbug July 11, 2018

Keindahan negara Rusia dengan melihat suasana dan gaya bangunan yang indah dan berjaya memukau para pelancong. Ternyata Rusia tidak hanya menarik bagi pelancong asing dari aspek  seni atau sejarah, malah pelancong jadikan  Rusia sebagai salah satu destinasi kegemaran. Namun begitu, di negara ini terdapat tempat-tempat ekstrem yang sesuai untuk pelancong yang mengemarkan aktiviti lasak dan mencabar. Antara aktivitinya ialah:

1. Koryaksky Volcano

Terletak di Semenanjung Kamchatka, daratan paling timur di Rusia. Koryaksky Volcano mengandungi 160 tapak gunung berapi yang dilindungi oleh UNESCO. Tempat ini biasanya dikunjungi oleh mereka yang mencintai alam sekitar. Dikelilingi oleh bukit-bukit dan gunung-ganang sesuai untuk aktiviti hiking dan ekspedisi untuk meneroka hutan, di mana masih ada beruang liar. Sebagai tambahan di tempat ini terdapat juga air panas.

2. Semenanjung Kola

Secara geografi, Semenanjung Kola terletak berhampiran dengan Scandinavia. Oleh itu, landskap, terutamanya kekayaan flora dan fauna, adalah gabungan dari tanaman Rusia dan biasa yang terdapat di negara Nordik. Ekspedisi penerokaan padang gurun tidak akan lengkap tanpa mencari Semenanjung Kola. Jangan lupa, tempat ini juga merupakan tempat terbaik untuk menikmati Aurora Borealis.

3. Republik Altai

Republik Altai sebenarnya merujuk kepada Semenanjung Altai, di mana Mongolia, Kazakhstan dan Rusia bertemu. Keindahan semula jadinya sangat cantik dan membuat perasaan pelancong rasa ingin tahu mengenai tempat ini. Pencinta sukan yang melampau boleh mendaki semasa musim panas dan bermain ski di musim sejuk.

4. Yakutia

Terletak di timur, Yakutia adalah salah satu kota paling sejuk di Rusia. Apabila musim sejuk, suhu di bandar ini boleh mencapai -50 darjah celcius. Di bawah dataran Arktik, udara di Yakutia tetap sejuk walaupun musim panas. Bandar ini mempunyai banyak potensi pelancongan ekstrem, yang terbukti dari dari lanskap, sungai, gunung dan lain-lain dan dapat mencabar keberanian pelancong.

 

5. Gunung Elbrus

Gunung Elbrus di Gunung Caucassian adalah puncak gunung tertinggi di Eropah. Dikelilingi oleh Laut Hitam dan Laut Caspian, ia terbentang dari Rusia, Georgia, Armenia ke Azerbaijan. Tempat ini menawarkan pelbagai pemandangan hebat, terutama di musim sejuk. Terdapat banyak pusat peranginan ski bertaraf dunia dan juga hotel yang dapat menampung anda sepanjang penginapan anda di sini.

6. Semenanjung Yamal

Jika diterjemahkan “Yamal” bermakna ‘akhir tanah’. Tidak semestinya tidak berlebihan kerana Semenanjung Yamal terletak di timur laut Siberia. Suhu boleh mencapai -60 darjah celcius. Tempat ini adalah rumah kepada puak Nenet yang merupakan kumpulan ternakan rusa. Semenanjung Yamal dikenali sebagai salah satu lombong minyak, gas dan arang batu. Akses jalan dan mobiliti sangat terhad, walaupun ada yang menawarkan lawatan.

Bagaimana pendapat anda? Mencabar bukan tempat ini? Tempat-tempat ini memang dapat mencabar stamina anda yang sememangnya mengemarkan cabaran lasak. Jadi apa tunggu lagi masukan semua destinasi ini ke kawasan wajib pergi.

Anda minat melancong ke luar negara? Mencari agen pelancongan terbaik anda boleh membuat tempahan segera dengan kami Muslimtravelbug. Berminat sila klik diSINI.

Leave a Comment