fbpx

6 negara yang sesuai untuk pelancong Muslim

Muslimtravelbug July 12, 2018

Baru-baru ini sebuah syarikat pelancongan Islam Halal Trip telah bekerjasama dengan “Mastercard” untuk mengeluarkan tinjauan mengenai Laporan Perjalanan Milenium Muslim 2017. Laporan itu adalah hasil kajian yang bertujuan untuk pelancong Muslim Generasi. Dari hasil tinjauan juga diperoleh beberapa faktor yang membuat responden memilih untuk melakukan perjalanan ke negara-negara Islam. Antaranya seperti kos, budaya, sehingga memudahkan untuk mendapatkan makanan halal. Dan dari hasil kaji selidik itu adalah 6 negara yang paling disukai dan menjadi lawatan utama bagi Muslim.

6. India

Walaupun India sering dianggap mendiskriminasikan penduduknya selain daripada Hindu, nampaknya India masih lagi dikehendaki dilawati oleh jutawan dunia Islam.  Malah berbezaan agama bukan penghalang untuk kita melawati India kerana mereka sangat menghormati pelancong. Buktinya, India berada di 10 negara teratas yang paling banyak dikunjungi.

5. Singapura

Negara kecil ini berasa tidak dapat dipersoalkan. Singapura adalah negara yang sangat dekat dengan Malaysia dan Indonesia akan mempermudah mempromosikan pelancongan halal dan umat Islam yang mesra. Kerana dengan itu hal ehwal makanan halal pastinya mudah dicari. Belum lagi kebanyakan pelancong datang dari negara-negara majoriti Muslim jiran.

4. Australia

Australia adalah sebuah negara dan juga pelancong Islam benua yang sangat mesra. Kerana, terdapat banyak pakej lawatan pelancongan halal yang ditawarkan di negara Kangaroo ini. Selain itu, penduduk Islam di Australia tidak boleh dikatakan sedikit. Pelancong Islam yang datang terlalu banyak. Tidak hairanlah negara ini menduduki tempat ke-5 paling di gemari pelancong dating ke sana.

3. Thailand

Satu lagi negara ASEAN dalam senarai 10 negara teratas paling banyak melawat pengembara muslim di dunia. Negara Gajah Putih memang sering menjadi pilihan bagi pengembara ASEAN dan dunia. Sebabnya, terdapat banyak pilihan pelancongan semula jadi yang indah di negara ini. Panggil ia Phuket yang paling terkenal. Selain itu, kerajaan Thailand telah menyediakan lawatan halal untuk pengembara muslim. Tidak hairanlah negara ini menduduki tempat ke-4.

2. Jepun

Negara Jepun sebenarnya sudah menjadi destinasi wajib pergi bagi pelancong dunia untuk bercuti. Tiada pengecualian untuk pengembara muslim. Alasannya, setiap tahun bilangan pelancong Islam ke negara ini terus meningkat sehingga kerajaan Jepun juga menyediakan kemudahan pelancongan halal. Bermula dari pelbagai aspek telah disediakan untuk pengembara muslim di sini, mulai dari masjid, makanan halal ke penginapan halal.

1. Malaysia

Malaysia menduduki tempat pertama dalam senarai. Bangga bukan menjadi rakyat Malaysia? Tidak hairanlah kerana Malaysia diketahui mempunyai pelbagai tarikan pelancong, bukan sahaja pendatang asing untuk bekerja tetapi juga pelancongan. Penduduknya yang majoriti penduduk Islam terus mempermudahkan langkah kerajaan Malaysia menjadikan negaranya sebagai negara yang mesra Islam. Lebih-lebih lagi, harus diakui sekiranya pengurus pelancongan Malaysia sangat baik sejak dulu.

Bagaimana pendapat anda betul ke tidak fakta admin? Kesemua negara ini memand selamat untuk pelancong asing. Apa tunggu lagi segera menempah tiket ke negara-negara ini.

Jika anda berminat untuk melancong sila membuat tempahan segera dengan kami Muslimtravelbug. Jika berminat sila KLIK DISINI.

Leave a Comment