fbpx

6 negara yang sesuai untuk pertama kali melancong

Muslimtravelbug July 10, 2018

Tidak dapat dinafikan, melancong merupakan aktiviti menarik yang patut di lakukan setiap insan. Selain dapat menghilangkan tekanan anda juga boleh mencari pengalaman di negara luar. Jadi bagi yang merasa ingin travel dan lokasi yang sesuai untuk permulaan travel anda akan syorkan beberapa negara kepada anda. Antara negara yang sesuai ialah;

1. Singapura

Bagi anda pengembara newbie, tidak ada salahnya cuba untuk pergi ke negara jiran buat pertama kalinya. Di sini anda boleh melakukan banyak perkara seperti membeli-belah di kawasan Orchard Road untuk pergi ke taman reakrasi seperti Universal Studios di Pulau Sentosa. Tidak hanya itu, Singapura juga menyediakan taman-taman yang baik untuk anda seperti Sommerset Skatepark, Merlion Park dan tentu saja Gardens oleh The Bay.

2. Thailand

Negara ini yang menjadi tujuan backpacker. Di sini anda tidak perlu risau tentang penginapan, kerana banyak penginapan dengan harga yang berpatutan. Sekiranya anda melawat negara gajah putih ini, jangan lupa untuk merasai makanan jalanan yang pasti murah dan juga sangat baik. Di Thailand, anda boleh melawat Grand Palace, Kuil Wat Arun, Pusat Seni & Budaya Bangkok, Bangkok Butterfly Garden & Insectarium, dan juga ke kawasan Chinatown dan Khao San Road.

3. Hong Kong

Hong Kong boleh memilih sebagai destinasi pertama untuk perjalanan ke benua biru. Mengapa? Sama seperti di Eropah, Hong Kong mempunyai sistem pengangkutan bersepadu. Terdapat beberapa tempat yang sangat popular di Hong Kong yang pasti anda tidak boleh lulus seperti The Peak, Hong Kong Disneyland, Avenue of Stars, Menara Jam, Pasar Wanita, dan banyak lagi.

4. Korea Selatan

Korea Selatan mempunyai banyak budaya yang boleh anda pelajari di setiap penjuru kota. Korea Selatan juga mempunyai banyak tempat yang bagus untuk menghias ruang Instagram anda. Antara tempat yang patut anda jejaki, ialah seperti di Pulau Nami yang menjadi salah satu lokasi menembak Winter Sonata.

5. Jepun

Masih di Asia, anda boleh pergi ke Jepun dan menikmati keindahan negara ceri yang juga terkenal dengan keramahannya. Sebagai sebuah negara moden dan juga mengetengahkan nilai-nilai kebudayaan yang ada, Jepun mempunyai pelbagai muzium dan taman yang boleh anda lawati untuk mengenali Jepun dengan lebih mendalam. Di Jepun, anda boleh melawat Kinkaku-ji, Fushimi Inari-taisha, Ueno Park, Harajuku, Menara Tokyo dan banyak lagi.

6. Australia

Buat suasana yang berbeza, anda boleh melawat Australia. Walaupun jaraknya masih dekat dari Asia, namun Australia mempunyai budaya yang sangat berbeza dari kebanyakan negara Asia. Baiklah, jangan bimbang ini mungkin satu percubaan untuk anda yang ingin cuba bertahan di negara ini. Australia juga mempunyai banyak tempat yang anda perlukan seperti Sydney Opera House, ke Milsons Point untuk foto dengan Harbour Bridge, ke Bondi Beach, lebih dekat dengan kanguru di Morisset Park, dan lebih banyak tempat di Australia yang anda boleh meneroka.

Jadi apa tunggu lagi segera buat passport untuk menikmati percutian pertama anda. Kini anda lebih bersemangat untuk membuat perjalanan ke luar negara, bukan? Jadi apa tunggu lagi segera buat persediaan awal untuk ke sana.

Jika anda takut melancong secara sendirian, jangan risau kami Muslimtravelbug ada menyediakan pakej istimewa kepada anda. Jika berminat sila klik di SINI.

 

Leave a Comment