fbpx

6 tips patut anda ketahui sebelum pergi ke Brunei Darussalam

Muslimtravelbug July 16, 2018

Pengembara yang ramai tidak tahu bagaimana hendak pergi ke Brunei. Mereka berfikir bahawa Brunei mempunyai peraturan yang ketat yang menjadikan pelancong kurang menarik untuk menikmati negara ini. Persepsi seperti itu tidak betul. Brunei terbuka kepada orang dari seluruh dunia. Budaya Melayu dan Islam di negara ini memberi keselesaan kepada rakyat dan warga asing. Walau bagaimanapun, anda perlu mengetahui beberapa perkara yang boleh anda lakukan sebelum melancong ke Brunei.

1. Tidak ada hiburan malam, tetapi kedai kopi dan restoran tetap buka

Jika anda lebih suka pesta dan aktiviti yang meriah pada waktu malam, anda tidak akan boleh lakukan bila berada di Brunei. Peraturan negeri Brunei melarang aktiviti tersebut. Walau bagaimanapun, rakyat Brunei lebih suka menikmati kopi atau makan malam di kedai-kedai dan restoran di bandar. Orang Brunei menikmati kegembiraan sehingga kadang-kadang restoran dan restoran dibuka pada pukul 11 ​​malam waktu tempatan.

2. Berpakaian sopan

Bagi warganegara Brunei berpakaian mengikut peraturan yang ditetapkan oleh kerajaan Brunei. Peraturan-peraturan kadang-kadang membuat pelancong tidak selesa tentang cara berpakaian semasa bercuti di Brunei. Syarat bila anda berada di Brunei ialah menutup aurat dengan bagi muslimah dan muslim manakala bagi yang bukan Islam hanya perlu berpakaian sopan.

3. Pelancong perlu mencuba banyak makanan tradisional di Brunei

Orang Brunei suka makanan. Sekiranya anda mengembara di sekitar Brunei dan melihat pasar tradisional, jangan lupa membeli makanan tradisional seperti ambuyat (dibuat dari sagu) dan beras katok.

4. Mesti melawat Ulu Temburong

Lebih dari 60 peratus daripada wilayah negara ini adalah hutan tropika. Selebihnya masih hutan dara. Kerajaan Brunei mengekalkan pemulihan semula jadi asalnya ke wilayahnya. Terdapat satu destinasi menarik yang disebut Ulu Temburong. Ia adalah taman nasional yang boleh dikunjungi oleh pelancong asing. Di sana anda dapat melihat pemandangan hutan antara kanopi utama dengan melewati jambatan gantung yang tinggi.

5. Dapatkan homestay setelah tiba di sana.

Harga hotel purata di Bandar Seri Begawan adalah lebih kurang Rp 500,000 (RM150) per malam. Harga ini agak mahal untuk anda yang ingin menghabiskan belanja untuk pergi ke destinasi dan bukannya menghabiskan masa di hotel. Terdapat banyak homestay untuk pelancong di bawah RM150 Seperti di Kunyit 7 Lodge, Easybox Homestay, atau Banana Homestay.

Setakat ini sahaja perkongsian admin. Bagi anda yang merancang untuk ke Brunei boleh lakukan kesemua perkara di atas.

Jika anda berminat untuk melancong ke luar negara boleh membuat tempahan dengan kami Muslimtravelbug. Jika anda berminat boleh KLIK DISINI.

2 thoughts on “6 tips patut anda ketahui sebelum pergi ke Brunei Darussalam”

  1. Saya hendak Sgt tinggal Di Brunei darul Salam.. Kerana Ingin jauh dari pusat² hiburan.. Dn menikmati Kehidupan Islam yg sebenar Di sana..

    Reply

Leave a Comment