skip to Main Content
Aplikasi Wajib Ada Dalam Telefon Anda Bila Berada Di Korea

Aplikasi wajib ada dalam telefon anda bila berada di Korea

Bila anda berada di Korea semestinya anda perlu memuat naik aplikasi di dalam telefon bagi memudahkan perjalanan anda, tidak kira dalam bentuk komunikasi atau arah perjalanan sekali pun. Jadi admin akan kongsikan beberapa aplikasi yang sering di gunakan masyarakat Korea. Antara aplikasinya ialah:

1. KakaoTalk

Jika anda tidak mempunyai KakaoTalk di telefon anda maka anda mungkin juga tidak mempunyai telefon. Aplikasi Korea ini sangat meluas sehingga bos anda yang berumur enam puluh tahun akan menghantar mesej kepada KakaoTalk daripada teks biasa.

Ciri chatting kumpulannya juga digunakan oleh banyak kelab dan kelas, jadi jika anda ingin tinggal di Korea maka anda harus memastikan bahawa anda mempunyai KakaoTalk. Dengan cara itu, anda boleh menyertai dengan sembang secara kumpulan. Menghantar gambar dan video ke atas KakaoTalk juga sangat mudah kerana ia mempunyai fungsi kamera yang dibina (bersama dengan fungsi peta, fungsi rakaman suara dan lain-lain).

Sekiranya anda ingin berhubung dengan keluarga yan jauh anda boleh menghantar mesej dengan mudah dan dengan menggunakan KakaoTalk dan menghantar gambar. Sebagai bonus, anda juga boleh menggunakan Rakan KakaoTalk untuk membantu anda mengekspresikan emosi anda!

2. Jihachul (or other subway apps)/ Seoul Bus

Terdapat beberapa aplikasi Korea untuk membantu anda menaiki kereta api, jadi yang terbaik adalah untuk memuat turun kesemua adan boleh mencari kesemua tempat yang ingin anda jejaki sehingga anda menemui tempat teersebut. Kebanyakan aplikasi kereta api akan membolehkan anda klik dua stesen dan kemudian menunjukkan laluan terpendek di antara perjalanan. Terdapat juga maklumat berguna lain seperti masa kereta api yang terakhir supaya anda tidak terjebak dengan kesesakan orang. Jika anda pergi ke bandar besar lain seperti Daegu atau Busan, maka anda sering boleh menukar destinasi dengan menggunakan aplikasi ini dan anda boleh tanda perjalanan yang telah anda gunakan.

Seoul Bus adalah sama dengan Jihachul, tetapi untuk bas. Dengan menggunakan aplikasi ini dapat membantu anda menujukan jadual bas dan dimana sahaja station bas yang berada di sekitar Seoul. Smartbus (전국 스마트 버스) membolehkan anda mencari perhentian bas berhampiran lokasi semasa anda, atau mana-mana lokasi lain, dan melihat bas yang pergi ke tempat berhenti. Ciri ini boleh sangat berguna di lokasi seperti persimpangan Jamsil di mana terdapat kira-kira selusin hentian bas berbeza untuk dipilih. Ia juga menunjukkan berhenti di luar Seoul jadi jika anda berada di kawasan luar bandar, anda boleh dengan mudah mengembara tanpa sesat.

3. Naver Dictionary/ Memrise

Kamus Naver memberikan terjemahan yang tepat dan contoh penggunaan kata-kata Korea dan akan menunjukkan pelbagai definisi kata-kata bersama dengan Hanja. Ia sangat berguna apabila anda mencari perkataan Korea yang anda tidak tahu, terutamanya kerana sejumlah besar contoh penggunaan membolehkan anda melihat bagaimana perkataan itu digunakan, jadi anda boleh mengetahui sama ada ia digunakan secara rasmi atau santai (Petua Teratas : Jika anda ingin mengetahui bagaimana untuk menjatuhkan kata kerja yang tidak teratur, taip ke dalam aplikasi ini dan lihat contoh penggunaannya).

Tidak ketat aplikasi Korea tetapi Memrise sangat berguna jika anda berada di Korea. Memrise membolehkan anda belajar perbendaharaan kata baru dengan mudah semasa anda berada di dalam bas atau kereta bawah tanah, yang bermakna anda boleh mendedikasikan masa belajar anda untuk mengamalkan menggunakan bahasa Korea.

4. Yogiyo

Jika anda ingin memesan makanan tetapi terlalu malas atau malu untuk perhi ke  sebuah restoran maka anda boleh menggunakan Yogiyo dan memesan makanan dalam hanya menekan klik. Restoran dibahagikan kepada beberapa kategori makanan seperti ayam, makanan Cina, pizza dan lain-lain untuk mencari makanan yang anda inginkan. Apabila anda memesan makanan, anda boleh memilih cara bayaran sama ada tunai atau kad, dan selepas itu anda boleh menyemak perkhidmatan tersebut.

5. U+ HDTV

Bukan sahaja anda boleh menonton TV secara langsung dengan U + HDTV tetapi anda juga boleh memuat turun pada rancangan di TV. Sekiranya anda ingin menonton episod terkini seperti Game of Thrones maka anda boleh menggunakan aplikasi ini. Aplikasi ini juga telah mengulangi banyak drama yang sedang ditayangkan di TV Korea supaya anda dapat mengejar mana-mana rancangan yang anda telah terlepas. Rancangan disusun dalam kategori untuk membuat penemuan apa yang anda ingin tonton lebih mudah.

Jadi bagaimana?? Sudahkah anda bersedia untuk melancong ke Korea?? Sudahkah anda download  kesemua aplikasi di atas?? Jika sudah apa tunggu lagi, segera membuat tempahan ke Korea bersama kami di Muslimtravelbug. Jika berminat boleh hubungi kami segera di -> pakej istimewa dari kami.

 

 

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.