fbpx

Bagaimana cara nak susun itinerary anda menjadi lebih menarik

Muslimtravelbug June 7, 2018

Admin nak kongsikan itinerary menarik khas buat anda yang suka travel tetapi tidak tahu bagaimana hendak merancang jadual perjalanan. Bila anda merancang sendiri itinerary bermakna anda tidak perlu lagi melancong melalui agensi pelancongan, tetapi ada baik dan buruknya anda menggunakan agensi pelancongan. Jadi admin ingin kongsikan jadual perjalanan yang bagaimana untuk memudahkan anda travel.

Ini steps untuk membuat jadual perjalanan untuk kelihatan lebih sempurna.

Susun setiap tempat yang ingin di lawati.

Senarai tempat yang hendak dilawati kemudian disusun mengikut skala keutamaan. Ia berguna untuk menentukan berapa lama masa berlakunya bercuti di satu tempat atau berapa lama masa yang diperlukan untuk sampai ke sana. Search “Top 10 things to do” di tempat yang anda hendak pergi. Setiap negara mempunyai keistimewaannya. Buat kajian terlebih dahulu supaya anda tidak tertinggal benda best. Buku panduan perjalanan, peta dan juga pendapat dari pelancong lain yang telah mengembara yang anda ingin bercuti boleh menjadi bahan pembelajaran jika anda ingin menguruskannya. Pertimbangkan juga cuti tempatan di destinasi destinasi anda yang boleh menjejaskan jadual penerbangan, jam buka tarikan, dan lain-lain. Apabila sesuatu selesai, anda boleh berfikir secara realistik berdasarkan gambar masa transit, kemungkinan untuk melawat tarikan, serta skala keutamaan tarikan yang akan dilawati.

Elakan ambil jadual penerbangan yang dekat

Penerbangan terperinci adalah penerbangan utama atau transit utama dalam jadual percutian anda boleh menjadi titik yang mudah terjejas. Penggantian kapal terbang akan meningkatkan kemungkinan menunggu kelewatan penerbangan atau jadual penerbangan. Di samping itu, penerbangan canggih juga berpotensi mengganggu waktu rehat anda di lapangan terbang. Jika anda tidak dapat mengelakkan penerbangan transit, pastikan anda tidak memilih jadual yang terlalu dekat. Mengambil jadual penerbangan dengan selang beberapa jam untuk menukar kapal terbang dan menyediakan jangkaan dalam kes penangguhan pesawat.

Gunakan laman web dan aplikasi

Dalam era teknologi maklumat yang dibentangkan tapak dan aplikasi yang membantu dalam membuatnya terasa dan juga berkongsi cerita perjalanan. Contohnya laman Tivago,Tripadvitor dan banyak lagi yang membolehkan pengguna membuat penyemak imbas secara dalam talian. Laman ini secara automatik memberi maklumat yang berkaitan dengan perjalanan anda seperti peta, arah, dan cuaca. Apliaksi ini juga truut menyediakan perkhidmatan serupa yang membantu dalam mengatur perjalanan anda. Laman ini akan menghantar jadual penerbangan, kenderaan, senarai hotel, dan pengesahan lain.

 Elakkan aktiviti mengeluarkan wang.

Bukan semua aktiviti memerlukan duit. Macam museum di Paris, ada masa yang entrance dia free. Sebab tu anda kena check dulu. Duit lebih tu guna lah shopping. Selain itu, walking street di Dublin. Banyak lagi tempat yang menarik yang anda tidak perlu keluarkan wang, wang boleh digunakan untuk tiket penerbangan, shopping, makanan dan lain-lain.

 Elakkan “Tourist Trap Spots”. Jangan makan di tempat yang ada ramai pelancong. Biasanya makanan yang sedap dan murah takde di situ.

Beli tiket “Attraction” awal. Kalau nak pergi Disneyland etc, beli lah online! Senang giler. Sampai je kt situ, boleh masuk terus. Tak payah queue lama.

Tips ini amat berguna untuk anda memudahkan lagi perjalanan anda. Apa yang lebih menyeronokkan anda juga boleh save money dari berbelanja bayar tourism. Namun begitu, anda jangan risau kami Muslimtravelbug ada menyediakan pakej menarik kepada anda, berbeza dengan agensi pelancongan lain. harga sangat berpatutan dan perkhidmatan yang disediakan juga selesa. Jika berminat boleh terus Whatsapp di -> sini.

Leave a Comment