skip to Main Content

Ketahui 4 syurga tersembunyi di Pangandaran, Indonesia.

Pangandaran adalah salah satu tarikan pelancong yang tidak asing kepada pelancong. Oleh itu, terdapat banyak penginapan di Pangandaran yang dapat anda nikmati. Namun begitu, tahukah anda terdapat beberapa destinasi pelancongan yang tersembunyi di Pangandaran yang tidak ramai ketahui. Antara tempatnya ialah:

1. Pantai Batu Karas

Pantai Batu Karas adalah syurga bagi pelayar, artikel ini merupakan gabungan gelombang laut yang cukup mencabar dengan air pasang tenang. Tetapi selain melayari, anda juga boleh bermain banana bot, jetsky, untuk berkeliling dengan bot ke pantai Karang Nunggal. Lokasinya hanya kira-kira 35km dari Pangandaran. Tepatnya di Desa Batukaras, Kecamatan Cijulang. Di samping lokasi yang tersembunyi, Cijulung dengan keindah  sungai yang air laut biru.

2. Curug Cigayor

Curug Cigayor adalah panorama semula jadi yang indah yang terletak di kawasan Pangandaran Selatan. Kawasan ini amat cantik dan tidak ramai pengunjung yang tahu destinasinya. Untuk menuju ke air terjun Cigayor ini, anda perlu mendaki dan turun bukit untuk kira-kira 500 meter. Namun anda jangan risau setelah sampai kepuncak nescaya anda akan terpegung dengan melihat air terjun Cigayor yang indah adalah kerana airnya adalah biru jernih.

 3. Sungai Citumang

Citumang  adalah benar-benar bernilai bagi lawatan anda yang pencinta fotografi. Kerana sungai Citumang telah disediakan alat-alat rafting untuk anda jelajah sungai ini. Selain itu, di sepanjang sungai anda juga akan menikmati keindahan air biru jernih, dikelilingi oleh batu-batu dan juga keindahan Goa Taringgul. Lokasinya hanya 15km dari pantai Pangandaran. Anda hanya perlu menghabiskan masa sekitar 30 hingga 40 minit dari Pangandaran.

4. Rizab Semula Jadi Pananjung

Rizab Semula Jadi Pananjung terdapat kepelbagaian flora dan fauna yang unik dan berbeza. Di samping itu, rizab alam semulajadi ini merupakan lokasi pelancong hutan perlindung yang terdapat beberapa jenis haiwan seperti monyet, burung kenyalang, rusa, rusa tikus, dan banyak lagi. Sekitar hutan simpan itu, anda juga boleh melalui gua-gua yang penuh legenda, seperti Goa Rengganis, Goa Lanang, Goa Mudal Well, dan Goa Miring. Sesuai untuk dijadikan tempat pelancong untuk kanak-kanak.

Mungkin tempat biasa anda lawati di Indonesia ialah Bali, Gunung Bromo dan Lombok, apa kata kali ini anda tukar destinasi mengunjungi Pangandaran. Admin yakin anda akan berpuas hati bila berada di sana.

Jika anda teringin melawati Indonesia!! Boleh menggunakan pakej kami Muslimtravelbug dengan cara KLIK DISINI.

 

 

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.