fbpx

Keunikan tempat bersejarah negara luar yang patut anda terokai

Muslimtravelbug May 22, 2018

Bagi anda yang suka sejarah bolehlah jadikan tempat ini sebagai destinasi percutian. Semua tempat ini ada keistimewaan tersendiri yang patut anda terokai dengan lebih mendalam kerana pelbagai sejarah tercipta disini. Antara tempat-tempatnya ialah:

1. Cape Verde Islands

Cape Verde pulau luar pantai barat Afrika, yang sangat cantik pemandangannya sesuai untuk dijadikan tempat percutian. Kepulauan Atlantik pulau kira-kira 570 kilometer (350 batu). Pantai ini sesuai untuk menikmati pemandangan pantai yang sangat indah dam dapat melihat budaya Afrika disini kerana biasanya mereka akan mengadakan pesti di kawasan pulau ini.pulau ini juga biasa akan dilendangkan muzik-muzik budaya ibunda mereka. Tambahan pula, pemandangan pulau ini dihiasi dengan puncak gunungberaoi yang memberi latar belakang pulau ini lebih dramatik.

2. Serbia

Negeri Serbia, sebuah republik di tenggara, dan Eropah tengah. Pada 2003 hingga 2006, Serbia menyertai Montenegro dalam persekutuan yang dipanggil Kesatuan Serb Serbia dan Montenegro dengan ibu kota negara Belgrade. Serbia bersempadan dengan Hungary di utara; Romania dan Bulgaria di timur; Republik Macedonia dan Albania di selatan; dan Montenegro, Croatia, dan Bosnia-Herzegovina di barat.

 

Belgrade adalah kawasan yang terdiri daripada sebuah kubu lama, Taman Kalemegdan terletak di kawasan kota Belgrade yang merupakan ibukota Serbia. Kubu Belgrade diisytiharkan sebagai monumen kebudayaan pada tahun 1979 kerana kepentingan bangunan ini dibahagikan kepada empat bahagian iaitu Donji Grad yang juga dikenali sebagai Lower Town, Gornji Grad yang juga disebut Upper Town, Taman Mali Kalemegdanski yang juga dikenali sebagai Taman Little Kalemegdan, dan Veliki Kalemegdanski taman yang juga dikenali sebagai Taman Kalemegdan Besar. Untuk melihat sendiri bangunan bersejarah ini, anda boleh melawati kawasan ini kerana admin percaya anda tidak akan menyesal.

3. Banff, Canada

Beberapa destinasi yang mempunyai tarikan tenang Banff, terletak di Alberta, di Canadian Rockies. Reka bentuknya sangat ideal dan anda boleh melihat keindahan semula jadi di Taman Negara tertua di Kanada.  Malah, Taman Nasional Banff menjadi tarikan hampir empat juta pelancong setiap tahun, ia tidak pernah benar-benar merasakan terlalu sesak.  Fairmont Banff Springs adalah merupakan sebuah laman bersejarah negara, dan menyerupai sebuah istana zaman pertengahan terus selepas dikeluarkan daripada sebuah filem Disney.

4. Nagano, Japan

Nagano, tanah seluas mi soba sejuk dan pernah menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim sejuk pada tahun 1998 tetapi hanya kini muncul sebagai destinasi pelancongan antarabangsa. Didorong oleh Olimpik Musim Panas Tokyo 2020 akan datang, satu siri baru dan lebih baik telah muncul di kawasan pergunungan di sekitar banda.

5. Puebla, Mexico

Kira-kira 100 batu dari selatan bandar raya Mexico merupakan Puebla, bandar keempat terbesar di negara Mexiico. Kawasan ini juga terkenal dengan budaya makanan poblani dan senibina dazzling (gereja-gereja yang penuh dengan hiasan Barok dan negara tertua Perpustakaan awam, untuk pembuka selera).

Kesimpulannya, kesemua tempat yang admin cadangkan merupakan tempat bersejarah bagi negara mereka. Untuk mengenali sejarah dan budaya negara luar anda boleh berkunjung ke tempat-tempat ini.

Oleh itu, paker Muslimtravelbug juga ada menyediakan pakej ke tempat-tempat ini. Untuk maklumat lanjut sila hubungi agen kami.

Leave a Comment