fbpx

Lima destinasi percutian menarik menjadi perhatian dunia.

Muslimtravelbug May 18, 2018

Pada masa kini, media sosial menjadi platform utama  masyarakat kita. Terumanya melalui Facebook dan Instagram, malah ada yang menjadikan media sosial ini sebagai rujukan utama mereka dari segi memperoleh berita atau info-info sesuatu perkara.  Oleh itu, admin ingin memperkenalkan kepada anda beberapa lokasi menarik yang luar biasa sering ditunjulkan oleh InstaFamous dalam media sosial.

 1. ICELAND

Kebelakangan ini Iceland menjadi tumpuan kepada pelancong dan turut menjadi perhatian InstaFamous. Tempat ini menjadi tumpuan pelancong kerana pemandangan landskap yang dramatik dan cantik untuk dijadikan tempat bergambar.

 

Malah, menurut Lembaga Pelancongan Iceland  bilangan pelancong yang hampir dua kali ganda dari 566,000 kepada lebih 1 juta antara 2011 dan 2017. Maka bagi anda yang suka ber-selfie dan suka tempat sejuk boleh jadikan Iceland sebagai destinasi wajib pergi anda.

2. NEW ZEALAND

Tarikan New Zealand kepada pelancong adalah kerana pemandangan semu jadinya yang indah dan  juga merupakan salah satu tempat pergambaran filem box Office “The Lord of the Ring” dan “Hobbit”. Negara juga tidak mempunyai infrastruktur bagi menangani sampah dan bahan buangan manusia yang sering ditinggalkan oleh pelancong-pelancong.  Kiranya tempat ini memang bersih dan selamat untuk dikunjungi. Malah menurut sumber jumlah pelancong makin meningkat dari tahun ke tahun.

3. TULUM, MEXICO

Tulum menjadi tarikan InstaFamous kerana landskap pantainya yang bersih dan ada yang menganggapnya seperti syurga. Tambahan pula, ada satu restoran  Noma terbaik dunia yang berdekatan pantai ini. Anda boleh menyaksikan sendiri keindahan pantai ini admin ada letak gambar dibawah.

 

Namun, ada satu penyiasatan dibuat yang menyatakan tidak lama lagi ekosistem pantai ini telah tercemar akibat daripada pembuang sampah pelancong yang berkunjung disitu. Seorang aktivis tempatan menyifatkan ia sebagai sebuah “menanda bom,” menjelaskan bahawa tiada proses yang efisien untuk menguruskan sisa yang telah dibuang di tengah-tengah hutan.

4. MACCHU PICHU, PERU

Macchu Picchu mempunyai had 2,500 pengunjung-sehari-ditetapkan oleh Peru dan UNESCO. Ia telah melangkaui ini sejak 2011 melukis dalam hampir 1.3 juta pelawat ke laman web pada tahun 2015 sahaja kata Kementerian Perdagangan asing dan pelancongan di Peru. Tempat ini menjadi tarikan pelancong kerana keunikan alam semula jadi ciptanya Ilahi. Anda boleh melihat sendiri gambarnya, ianya seakan-akan bandar Rom yang telah hancur pada zaman dahulu.

 

5. SANTORINI, GREECE

Santorini dikenali kerana rumah-rumah berwarna putih bersih puncak bukit yang menghadap ke laut. Ini kini telah menjadi satu latar belakang yang ideal untuk InstaFamous dan perjalanan Blogger.  Pada tahun 2015, bilangan kapal-kapal pelayaran rekod tertinggi dicatatkan tiada, dengan seramai 10,000 pelawat dalam satu hari semasa kemuncak musim panas bulan. Pada musim panas ini, pihak berkuasa tempatan telah dimulakan had 8,000 pengunjung sehari.

Terdapat banyak lagi tempat yang menarik yang patut anda kunjungi tetapi admin kupas beberapa tempat sahaja, jadi anda boleh menilai sendiri betapa indahannya alam semula jadi ciptaan Ilahi ini. Setelah melihat gambar-gambar yang di upload InstaFamous takkan anda tidak teringin untuk melihat sendiri keindahan tempat-tempat ini?????

Jika teringin segeralah membuat tempahan dengan Muslimtravelbug kerana kami memberi tawaran istimewa buat anda sempena bulan Ramadhan ini. Jika berminat boleh hubungi Pakej Murah Percutian.

Leave a Comment