skip to Main Content

Lima lokasi menarik di Pulau Jeju Korea yang anda tidak tahu

Jeju adalah pulau gunung berapi terbesar di Korea Selatan dan destinasi pelancongan utamanya mempunyai cuaca sejuk, serta keindahan pemandangan pantai, air terjun, tebing dan gua. Menurut satu sumber pada tahun 2012 hampir 11.1 juta pelancong asing melawat pulau ini, menjadikannya negara ke-20 paling banyak dikunjungi di dunia, dan ke-6 yang paling banyak dikunjungi di Asia. Terbukti pulau Jeju merupakan tempat yang sangat cantik dan sesuai untuk di lawati. Oleh itu, admin kongsikan beberapa tempat menarik kepada anda semua.

1. Seongsan Ilchulbong Peak

Puncak Seongsan Ilchulbong adalah salah satu tempat yang paling ikon di Jeju. Lokasinya yang sangat strategik terletak di ujung timur Pulau Jeju, gunung berapi erupsi yang lengkap dengan kawah di puncak Seongsan Ilchulbong Peak yang naik dari laut lebih 100,000 tahun yang lalu. Jika anda ingin menangkap gambar yang menakjubkan boleh bergambar di sini. Malah terdapat 99 batu yang tajam mengelilingi kawah, kalau dilihat seakan-akan mahkota raksasa dari ciri-ciri semula jadi Jeju. Seperti kebanyakan Jeju, tempat ini juga sering berubah musim tetapi musim yang terbaik untuk melawat ke tempat ini adalah pada musim bunga dan musim luruh.

2. Hallasan National Park

Gunung Hallasan terletak di tengah di Pulau Jeju. Gunung ini juga merupakan tanda tempat yang paling di ingati di pulau ini. Gunung ini turut dikenali sebagai Mt. Yeongjusan, yang bermaksud “gunung yang cukup tinggi untuk menarik galaksi,” yang difahami kerana ia adalah titik tertinggi di Korea Selatan. Gunung Hallasan telah ditetapkan sebagai taman nasional pada tahun 1970 dan secara meluas dihormati kerana nilai geologinya – terdapat 368 gunung berapi parasit yang dipanggil Oreums (puncak) di sekitar gunung utama.

Kawasan ini juga terkenal dengan ekosistem menegak tumbuhan yang dihasilkan dari suhu yang berbeza di sepanjang pegunungan dan sekali lagi, melawat musim yang berbeza mengubah tempatnya sepenuhnya. Lebih 1,800 jenis tumbuh-tumbuhan dan 4,000 spesies haiwan dan serangga telah dikenal pasti dan bahagian yang terbaik adalah untuk meneroka khazanah gunung yang perlu anda lakukan adalah mengikuti salah satu laluan mendaki gunung yang maju. Gunung Hallasan adalah agak mudah untuk di daki dan banyak trek kurang dari 10 km.

3. Manjanggul Cave

Gua Manjanggul adalah salah satu terowong lava yang paling luas dan terpelihara di dunia. Terowong itu adalah 3 km dan paling kurang 10 m tinggi dan lebar. Terowong lava terbentuk apabila lava yang mendalam di dalam tanah menjalar dari puncak dan mengalir ke permukaan. Gua Manjanggul mempunyai pelbagai struktur menarik di dalam termasuk stalagmites lava 70cm dan terowong tiub lava, serta pencetakan warna, tumbuh-tumbuhan dan formasi geologi yang biasanya anda hanya boleh membaca dalam buku teks. Hanya 1 km dari Gua Manjanggul yang dibuka kepada pelancong untuk memeliharanya untuk generasi akan datang tetapi ini cukup untuk mendapatkan rasa skala semata-mata. Bahagian dalam terowong ini mengekalkan suhu 11 ~ 21 ℃, mewujudkan suasana yang selesa pada bila-bila masa sepanjang tahun dan sementara terdapat haiwan jarang dilihat seperti kelawar, burung dan lain-lain.

4. Daepo Jusangjeolli Cliff

Jusangjeolli memaksimumkan tiang batu yang menumpuk di sepanjang pantai dan merupakan monumen budaya yang ditetapkan di Pulau Jeju. Jusangjeolli terbentuk ketika lava dari Gunung Hallasan meletus ke laut dengan pendinginan cepat. Jusangjeolli adalah tiang batu berbentuk seperti kiub atau heksagon dengan pelbagai saiz dan hampir kelihatan seolah-olah diukir oleh tangan manusia. Seperti banyak perkara di Jeju, sukar untuk mencari contoh aktiviti geologi di seluruh dunia jadi jangan lepaskan peluang.

5. The Jeju Olle Hiking Trails

Bagi pelancong yang paling aktif mencari sesuatu yang unik dan santai, laluan Olle berjalan di Jeju sangat memikat. Ini adalah 200 km dari laluan bersambung yang akan membawa anda ke sepanjang pantai selatan Jeju. Jeju Olle, yang diilhamkan oleh Pilgrim’s Trail yang terkenal di Sepanyol, terbuat dari laluan kuno yang dilupakan di seluruh Jeju, yang kebanyakan tidak dapat diakses oleh kereta. Laluan ini akan membawa anda ke hutan, gunung, pantai, dan tempat terpencil dan menawarkan pemandangan yang tiada tandingannya di lanskap gunung yang unik, dramatik, gunung berapi. Kebanyakan laluan jauh dari kawasan bandar, dan pejalan kaki benar-benar dikelilingi oleh alam semula jadi dan ketenangan.

Sesetengah kawasan hampir tidak di buka, kerana ini adalah kali pertama beberapa laluan telah dibuka kepada orang ramai. Laluan disambungkan, supaya anda boleh memulakan perjalanan anda dari tempat anda selesai hari sebelumnya. Laluan dibahagikan kepada dua belas bahagian, yang akan membawa anda melalui hutan, pantai, dan kampung-kampung, di mana anda dapat bertemu orang-orang tempatan yang mesra.

Jadi apa pendapat anda? Menarik tak pulau Jeju? Kalau anda sudah tertarik dengan keindahan pulau Jeju boleh la bercuti ke sana bersama-sama orang tersayang. Jika anda berminat boleh lah membuat tempahan segera ke Muslimtravelbug. Tidak usah risau kami ada menyediakan pakej istimewa kepada anda, yang berminat boleh hubungi agen kami di pakej murah ke Jepun.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.