fbpx

Percayakah anda 5 negara ini merupakan negara terkecil di dunia

Muslimtravelbug June 26, 2018

Lima negara terkecil di dunia yang bakal admin rungkaikan kepada anda. Mungkin anda tidak menjangkakan negara ini tersenarai dalam ranking dunia. Antara negaranya ialah:

5. Atlantium

Negara ini di dirikan oleh tiga orang remaja iaitu George Francis, Geoffrey John Duggan dan Claire Marie Coulter. Negara ini juga mempunyai mata wang sendiri dan perundangan sendiri. Bilangan penduduk di negara seramai 20,000 orang.  Atlantium sebagai “penawar yang menyegarkan kepada penegasan diri reaksionasi mikronasi yang begitu banyak”, dan “eksperimen negara negara yang sangat canggih, serta penuntut yang sangat serius terhadap keadaan negara yang sah”. Penyertaan buku mengenai Atlantium mencatatkan pengertian “dasar progresif dan liberal” dan mencirikannya sebagai “utopia humanis sekular”.  Di antara sebab-sebab penyokong Atlantium adalah hak untuk kebebasan pergerakan antarabangsa yang tidak terbatas, hak untuk pengguguran, hak untuk membantu bunuh diri dan pembaharuan kalendar perpuluhan.

4. Tuvalu

Negara ini merupakan sebuah kepuluan. Tuvalu terdiri daripada 11,000 orang penduduk. Negara sebesar hanya 4,5 meter daripada permukaan laut, sehingga menyebabkan negara ini terancam dengan laut. Negara ini telah wujud sejak abad pertama masihi. Penduduk pertama Tuvalu adalah orang Polinesia. Pola penyelesaian yang dipercayai telah terjadi adalah bahawa orang Polinesia menyebar dari Samoa dan Tonga ke atoll Tuvaluan, dengan Tuvalu menyediakan batu loncatan untuk penghijrahan ke masyarakat Polynesian Outlier di Melanesia dan Mikronesia.

Pada tahun 1568, Navigator Sepanyol Álvaro de Mendaña adalah orang Eropah pertama yang belayar melalui kepulauan itu, melihat pulau Nui semasa ekspedisinya mencari Terra Australis. Pada tahun 1819 pulau Funafuti dinamakan Pulau Ellice; nama Ellice telah digunakan untuk sembilan pulau selepas kerja-kerja hydrographer bahasa Inggeris Alexander George Findlay. Kepulauan Ellice berada di bawah pengaruh pengaruh Great Britain pada akhir abad ke-19 sebagai akibat dari perjanjian antara Great Britain dan Jerman yang berkaitan dengan penandaan sfera pengaruh di Lautan Pasifik. Setiap Kepulauan Ellice telah diisytiharkan sebagai British Protectorate oleh Kapten Gibson dari HMS Curacoa antara 9 dan 16 Oktober 1892. Kepulauan Ellice ditadbir sebagai tempat perlindungan British oleh Pesuruhjaya Residen dari 1892 hingga 1916 sebagai sebahagian daripada British Western Pacific Territories (BWPT) , dan kemudian sebagai sebahagian daripada koloni Gilbert dan Ellice dari 1916 hingga 1976.

3. Nauru

Nauru merupakan negara kepulauan yang terkecil di dunia. Kerana mempunyai 21kilometer persegi dan memiliki 10,000 orang penduduk. Nauru juga pernah menjadi penduduk kedua tersikit di dunia dan pernah menjadi pembekal barangan transport pertama di dunia  pada tahun 1960 sehingga 1970, namun ini tidak kekal lama kerana bekalan telah habis.

Apabila rizab fosfat telah habis, dan persekitaran di pulau itu telah dirugikan dengan serius oleh perlombongan, kepercayaan yang telah ditubuhkan untuk mengurus kekayaan pulau itu semakin berkurangan. Untuk mendapatkan pendapatan, Nauru secara ringkas menjadi pusat cukai dan pusat pengubahan wang haram. Dari tahun 2001 hingga 2008, dan sekali lagi dari 2012, ia menerima bantuan daripada Kerajaan Australia sebagai pertukaran untuk menjadi tuan rumah Pusat Pemprosesan Wilayah Nauru. Akibat kebergantungan berat di Australia, banyak sumber telah mengenal pasti Nauru sebagai negara klien Australia.

2. Republik Molossia

Negara mini ini didirikan oleh Kevin Baugh yang menepatkan wilayah di Amerika Syarikat. Negara ini merupkan impian Kevin ketika kecil dan kini beliau berjaya mendirikan negara ini. Republik Molossia, adalah mikronasi yang dituntut di Amerika Syarikat, yang diasaskan oleh Kevin Baugh (pada 30 Julai 1962) dan beribu pejabat di rumahnya berhampiran Dayton, Nevada.

Republik Molossia telah mendakwa dirinya sebuah negara tetapi ia tidak diiktiraf sebagai negara oleh Bangsa-bangsa Bersatu atau mana-mana kerajaan utama. Pada 16 April 2016, Baugh menjadi tuan rumah lawatan Molossia, yang ditaja oleh laman web Atlas Obscura. Kevin Baugh terus membayar cukai harta tanah ke Storey County (kerajaan tempatan yang diiktiraf), walaupun dia menyebutnya “bantuan asing.” Penggunaan tanah bagi harta yang dikenalpasti sebagai di dalam daerah adalah Rumah Kilang yang Diubah kepada Harta Tanah.

1. Sealand

Negara ini merupakan Princeton Sealand, yang lebih dikenali sebagai Sealand, adalah mikronation yang menuntut Roughs Tower, sebuah platform luar pesisir yang terletak di Laut Utara kira-kira 12 kilometer (7.5 mi) di luar pantai Suffolk, England, sebagai wilayahnya. Menara Roughs adalah Kubu Laut Maunsell yang tidak disengajakan, yang pada asalnya dikenali sebagai HM Fort Roughs, yang dibina sebagai platform senjata pertahanan anti-pesawat oleh British semasa Perang Dunia.

Sejak tahun 1967, HM Fort Roughs yang dipecat telah diduduki oleh keluarga dan rakan-rakan. Malah Paddy Roy Bates, yang mendakwa bahawa ia adalah negara berdaulat bebas.   Walaupun ia digambarkan sebagai negara terkecil di dunia,  Sealand tidak diiktiraf secara rasmi oleh mana-mana negara berdaulat yang tetap walaupun tuntutan kerajaan Sealand bahawa ia telah secara de facto diiktiraf oleh United Kingdom dan Jerman. Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Undang-Undang Laut yang berkuatkuasa sejak 1994 menyebutkan “Pulau-pulau tiruan, pemasangan dan struktur tidak memiliki status pulau-pulau. Mereka tidak memiliki laut wilayah sendiri, dan kehadiran mereka tidak mempengaruhi persempadanan wilayah laut, zon ekonomi eksklusif atau rak kontinental.

Walaupun ke semua negara ini kecil tetapi ianya mempunyai kelebihan tersendiri. Jadi apa kata anda pergi melihat sendiri apa kelebihan negara-negara ini berbanding negara kita. Bagi admin tidak salah anda menerokai sesuatu tempat untuk menambah ilmu pengetahuan.

Tetapi jika anda tidak berminat ke negara ini, jangan risau kami Muslimtravelbug ada menyediakan pakej menarik ke mana-mana destinasi yang sering kaki travel kunjungi. Jika berminat boleh klik di sini.

 

Leave a Comment