fbpx

Tarikan Dubai yang mampu menarik jutaan pelancong

Muslimtravelbug June 22, 2018

Dubai semakin giat mengembangkan destinasi pelancongannya. Antaranya, pembinaan tempat menarik untuk menggoda lebih ramai pelancong menikmati keindahan Timur Tengah. Kota yang terkenal dengan bangunan pencakar langit dan keindahan lanskap di sana. Jadi admin ingin mengulaskan kenapa anda perlu ke Dubai dan apa yang menarik sangat di Dubai. Jom kita saksikan satu persatu.

Apa yang patut anda lihat bila berada di Dubai.

1. Dubai Mall dan Aquarium

Tidak ada cara yang lebih baik untuk memulakan perjalanan Dubai anda daripada dengan memeriksa pusat membeli-belah terbesar di dunia. Dubai Mall terletak di pusat bandar Dubai dan merupakan pusat membeli belah yang terdapat beberapa restoran dan kafe dan bar yang paling popular di dunia. Seseorang boleh menghabiskan berjam-jam mengagumi pelbagai barangan elektronik, fesyen dan minyak wangi di mal ini. Tetapi jangan kecewa jika anda tidak membeli-belah di sana kerana harga barangan di sana agak mahal.

Tangki Akuarium Dubai 10 liter yang terletak di Dubai Mall adalah salah satu daripada akuarium terampai terbesar di dunia. Lebih daripada 300 Jerung dan Rays hidup dalam tangki ini, termasuk koleksi terbesar Sharks Tiger Harimau di dunia.

2. Burj Khalifa

Burj Khalifa adalah tempat yang mesti dikunjungi destinasi di Dubai dan tidak perjalanan anda tidak akan lengkap jika tidak ke sana. Dibina berhampiran dengan bandar Dubai, menara ini merupakan menara yang tertinggi di dunia.  Malah menara ini dibina oleh jurutera yang sangat handal dan bangunan ini mencecah hampir satu kilometer ke langit. Di bahagian atas pula anda boleh meluangkan masa di atas sana dan pemandangan yang sangat indah di dunia.

3. Dubai Marina

Dubai Marina sebenarnya dikenali sebagai kawasan kediaman dengan kepadatan bangunan yang luar biasa kerana di mana terdapat banyak pusat membeli-belah, pangsapuri dan hotel. Pelancong akan melihat beratus-ratus kapal layar yang bersandar di sana. Di antara satu kompleks dengan kompleks yang lain. Jika anda ingin berlayar dengan Dhow Cruise yang merupakan kapal Arab dengan model lama semasa makan malam, pelayaran akan bermula dari Dubai Marina.

Untuk trem itu sendiri, jadual operasi adalah dari hari Sabtu hingga Khamis dari separuh masa lalu 7 pagi hingga setengah jam 2 petang, sementara khas pada hari Jumaat akan mula beroperasi dari pukul 9 pagi hingga setengah pagi. Selang trem hanya 10 minit dan perjalanan ke seluruh kompleks boleh mengambil masa lebih daripada 40 minit.

4. Kite Beach

Jika anda seorang peminat kecergasan, anda akan gembira mengetahui bahawa trek jogging dan berbasikal di Pantai Kite kini siap (lengkap dengan penanda jarak). Terdapat juga banyak gim percuma yang tersedia untuk orang ramai dan banyak kem latihan boot biasa.

Sekiranya anda ingin melakukan lebih daripada sekedar berbaring di bawah matahari dan orang menonton, maka Kite Beach adalah destinasi yang sempurna. Penggemar adrenalin yang memanjakan boleh menikmati segala-galanya dari kitesurfing dan paddle-boarding ke bola tampar pantai dan luncur angin.

Terdapat juga banyak instruktor bersertifikat di tangan untuk mengajar anda cara melayari (dengan bayaran, sememangnya).

Apa pendapat anda?? menarik bukan Dubai. Malah terdapat banyak lagi tempat menarik di sana yang tidak dapat admin senaraikan, sebaiknya baik anda pergi melihat sendiri dan merasainya kehebatan Dubai.

Jika anda berminat melancong ke luar negara dan sedang mencari pakej terbaik!!! Apa tunggu lagi segera membuat tempahan dengan kami Muslimtravelbug. Jika berminat boleh hubungi kami di -> klik di sini.

Leave a Comment