skip to Main Content
Tempat Berpuaka Yang Tidak Patut Anda Jejaki Di Asia

Tempat berpuaka yang tidak patut anda jejaki di Asia

Sesetengah orang mengembara untuk berehat dan memulihkan diri dari kerja atau kehidupan dalam seharian, namun ada sesetengah orang mungkin suka menerokai tempat-tempat mistik di negara luar. Kalau di Malaysia bangunan Highland Tower merupakan tempat yang paling seram dan memang tidak sesiapa yang berani ke sana, tapi bagaimana pulak negara luar?  Jadi kalau anda ingin tahu di mana tempat yang paling menyeramkan di Asia boleh baca artikel di bawah.

1. PHNOM KULEN, CAMBODIA

Setakat ini, salah satu tempat paling mistik dan rohani yang ada di Asia Tenggara, Phnom Kulen terletak satu jam setengah dari ibu negara, Siem Reap. Apa membuat tempat ini menjadi misteri adalah ukiran-ukiran yang berbentuk agak misteri mengikut kepercayaan agama Hindu. Terdapat 1000 ukiran batu Linga di bawah dasar sungai. Mengikut kepercayaan orang dahulu gunung ini dianggap suci dan jika kita mandi dengan air yang turun dari gunung ini boleh mensucikan dosa kita.

2. PHRAYA NAKHON, THAILAND

Salah satu yang paling pelek di Thailand. Gua Phraya Nakhon di wilayah Prachuap Khiri Khan, kira-kira 45 minit perjalanan ke selatan Hua Hin. Gua yang mengagumkan ini terletak di Taman Negara Khao Sam Roi Yot dan ke gua anda akan mempunyai pemandangan pantai, gunung dan hutan yang indah. Apa yang membuatnya kelihatan mistik adalah reka bentuknya yang sangat unik. Gua ini mempunyai dua bilik dan terdapat ruang yang terbuka membolehkan sinar cahaya matahari masuk ke dalamnya. Suasana di dalam gua tenang dan tenang, terutamanya apabila tidak ramai orang di sekelilingnya. Gua bilik pertama mengandungi papan maklumat dengan peta yang menunjukkan susunan dewan dan tarikan yang terkandung di dalamnya.

3. BODHI TREE, INDIA

Pokok ini merupakan pokok tertua di India. Pokok Bodhi tree ini berusia 2500 tahun dahulu. Pohon yang mulia mempunyai akarnya yang berpunca dari bumi yang sama dengan yang asalnya. Adalah dipercayai bahawa pada masa 3000 SM, isteri Raja Ashoka memerintahkan pokok itu dimusnahkan kerana cemburunya terhadap kecintaan suaminya untuknya.

Hari ini, Kuil Mahabodhi adalah tempat yang popular untuk para jamaah Buddha yang berkumpul di sini untuk memberi penghormatan kepada Buddha, dan membenamkan diri di tempat yang menakjubkan di mana pencerahan berlaku beberapa abad yang lalu.

 4. MOE EMEI, CHINA

Salah satu daripada Empat Gunung Suci Buddha Cina, anda akan berdiri 3099m tinggi pada puncaknya, menjadikan langit kelihatan lebih dekat mengikut kepercayaan mereka gunung ingin sesuai untuk berdoa. Anda juga boleh bermalam di KTT Emas dan menyaksikan matahari terbit gunung yang indah. Rupa-rupanya ia sangat luar biasa, bahawa ia dianggap berkat tertinggi untuk sekadar menyaksikannya dengan dua mata anda sendiri.

5. GYANGANJ, THE HIMALAYAS

Disanjung Atlantis Asia – Gyanganj – yang dikenali sebagai Shangri-La, Siddhashram atau Shambala, adalah tempat mitos di Bumi yang dipercayai wujud dalam dimensi alternatif kepada kita. Legenda mengatakan bahawa bandar abadi ini terletak di lembah terpencil di suatu tempat di Himalaya, dan hanya boleh dicapai melalui meditasi dan pencerahan yang mendalam.

Mengikut kepercayaan legenda Tibet dan India, kerajaan celestial Gyanganj didiami oleh makhluk abadi dari Himalaya yang secara bijak membimbing takdir dunia melalui doa dan meditasi. Bunyi tidak masuk akal bukan? Mungkin kerana itu. Tetapi tidak ada yang boleh menyangkal bahawa Himelaus dan kawasan sekitarnya menghayati kefahaman yang lain yang dunia moden kita hidup, tidak dapat dipahami, dan kita boleh belajar banyak dari tempat-tempat yang sangat rohani ini.

6. FENGDU (GHOST CITY), CHINA

Tinggi di bukit-bukit di wilayah Chongqing di tengah China, anda akan mendapati kuno “Bandar Hantu” yang dimodelkan selepas persepsi Tao tentang neraka. Dibina 1800 tahun yang lalu semasa pemerintahan Dinasti Han, bandar ini terdiri daripada kuil-kuil, biara-biara, dan makam-makam setan yang sangat banyak yang ditujukan untuk kehidupan akhirat.

Tidak kira sama ada anda pemburu hantu yang penuh skeptik atau hobi, Fengdu Ghost City adalah benar-benar layak untuk dilihat hanya supaya anda boleh meletakkan mata anda pada “The Ghost King” – wajah gergasi 138 meter tinggi yang muncul dari lereng bukit, yang memegang tajuk Rekod Dunia Guinness untuk ukiran terbesar yang diukir di dalam batu.

Apa pendapat anda? Adakah tempat ini patut dihapuskan atau mungkin biarkan sahaja untuk dijadikan tempat bersejarah? Bagi admin kita patut jaga tempat-tempat sebegini kerana ianya merupakan keunikan bagi negara mereka. Jadi kalau anda ingin melihat sendiri keunikan ini boleh pergi sendiri ke tempat ini.

Kalau anda sukar untuk ke destinasi-destinasi tersebut jangan risau Muslimtravelbug ada menyediakan pakej ke pelbagai destinasi yang menarik. Jika berminat boleh hubungi agen kami di pakej percutian Muslimtravelbug.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.