skip to Main Content
Terokai Sendiri Destinasi-destinasi Menarik Yang Ada Di Singapura

Terokai sendiri destinasi-destinasi menarik yang ada di Singapura

Hari ini admin nak kongsikan tempat menarik mengenai negara jiran kita. Mungkin anda semua pernah pergi ke Singapura tetapi belum pernah pergi ke beberapa tempat yang sering di kunjungi rakyat Singapura. Jadi admin ingin kongsikan beberapa tempat menarik yang patut anda lawati.

1. Marina Bay Sands:

Marina Bay Sands sebuah resort yang didirikan pada tahun 2010 dengan kos pembinaan sebanyak AS $ 5.7 billion dan merupakan salah satu resort yang paling mahal di dunia.resort ini sering menjadi buah mulut orang ramai kerana terdapat pelbagai kemudahan yang disediakan. Antara kemudahannya ialah koleksi kedai, restoran pelbagai jenis makanan, pusat konvesyen dan ArtScience Museum dan pelbagai pusat pusat hiburan turut disediakan. Pengunjung boleh melihat pelbagai tarikan dari Skypark termasuk pelabuhan, jambatan helix double yang inovatif, Gardens by the Bay serta langit yang menakjubkan. Anda juga boleh bersenang-senang di gelanggang luncur dalaman yang dibuat dengan ais tiruan. Secara keseluruhannya, Marina Bay Sands adalah contoh kesempurnaan sebuah bangunan dari Singapura dan membezakannya dengan negara lain.

2. Gardens By the Bay:

The Gardens by the Bay adalah salah satu tarikan pelancong di Singapura yang anda tidak akan terlepas melawat. Berjalan-jalan lah melalui Bay East Garden dan nikmati kehidupan tumbuhan yang kehijauan dan menakjubkan. Sebaik sahaja anda selesai mengambil pandangan Timur, tiba masanya untuk menuju ke South Bay yang membolehkan anda melihat hortikultur tropika serta struktur seperti pokok sehingga 160 kaki tinggi. Anda juga perlu melawati Supertree Grove di mana anda dapat lihat struktur futuristis yang direka untuk keseronokan tontonan anda.

3. Singapore Flyer

Flyer Singapura adalah roda Ferris gergasi, dan ia juga menjadi roda pemerhatian gergasi terbesar di dunia. Anda menikmati perjalanan roda Ferris gergasi ini untuk melihat pandangan di seluruh negara Singapura dari atas dan bukan itu sahaja anda juga dapat melihat Kepulauan Spice Indonesia serta Selat Johor Malaysia. Setiap cable car ini  mempunyai sehingga 28 dan boleh muat 10 orang dalam setiap satu kereta ini. Penerbangan itu berlangsung sehingga tiga puluh minit setiap satu, dan keseronokan bermula dari awal pagi hingga lewat larut malam. Oleh itu, jika anda terlepas keseronokan siang hari, anda boleh menaiki pada waktu malam suasananya lagi meriah kerana dapat melihat keindahan cahaya lampu-lampu.

4. Botanic Gardens

Ini adalah tempat yang sesuai untuk pelancong menikmati perjalanan di Singapore Botanic Gardens kerana taman-taman yang mempunyai ribuan tumbuhan  dan sesuai untuk keseronokan tontonan anda. Anda hanya akan dikenakan bayaran apabila memasuki Taman Anggrek Kebangsaan yang menjadi sebahagian daripada tempat yang paling banyak dikunjungi. Taman Botani adalah rumah kepada lebih daripada 60, 000 spesies tumbuhan dan haiwan, dan ia juga menjadi rumah kepada taman pertama di dunia untuk kanak-kanak.

5. Chinatown

 Jika anda mengunjungi tapak agama, anda boleh menuju ke Pusat Warisan China dan melihat Kuil Relik Gigi Buddha serta Kuil Hindu Sri Mariamman yang menakjubkan. Anda juga boleh bersiar-siar di sekitar kejiranan Chinatown untuk menyaksikan tradisi dan aktiviti yang sama seperti anda sebenarnya di China. Pelbagai makanan Cina yang dan pelbagai persembahan turut menjadi perhatian pelancong pada waktu malam kedai ini turut dihiasi lampu merah terang, anda pasti akan gembira dalam keseronokan dan keramaian di bandar ini.

6. Little India and Arab Street

Satu perkara yang setiap pengunjung pasti suka ialah kepelbagai kawasan kejiranan Singapura. Little India adalah tempat yang anda mahu jika anda ingin merasai komuniti India Singapura. Kejiranan ini mendedahkan anda kepada makanan yang lazat serta tradisi yang kaya dengan orang India. Sejarah kaya masyarakat India di Singapura bermula lebih dari 200 tahun. Lawatan ke kawasan kejiranan yang sibuk ini pasti akan membuat anda teruja, anda dapat melihat kedai-kedai yang berwarna-warni di sepanjang jalan, mendengar lagu-lagu agama dari beberapa masjid dan kuil.

Jalan Arab juga dikenali sebagai kawasan Arab adalah satu lagi kawasan yang anda mahu melawat di negara Pulau. Kami percaya pelawat akan mengunjungi Masjid bersejarah yang didirikan pada tahun 1825. Walaupun orang bukan Islam tidak dibenarkan masuk ke dewan sembahyang, tetapi anda dibenarkan melihat barang-barang antik di dalamnya seperti kubah-kubah emas yang luar biasa. Lajur Haji dan Bali adalah tempat yang sempurna untuk membeli pelbagai barangan unik. Anda juga akan menikmati muzik yang baik dan makanan yang lazat kerana terdapat banyak restoran disitu.

7. Changi Temple and Museum

Adakah anda berminat dengan beberapa fakta sejarah mengenai Singapura? Jika ya, pastikan untuk melawat Kuil Changi dan Muzium. Musium ini menceritakan kisah mereka yang menderita di bawah pemerintahan Jepun. Muzium Changi membolehkan anda melihat surat, lukisan, gambar serta kesan peribadi yang membuktikan kepada pemenjaraan lebih 50,000 tentera dan orang awam di Penjara Changi. Selain itu, Changi Chapel yang terletak di halaman terbuka muzium itu adalah replika salah satu kapel beberapa yang dibina semasa Perang Dunia II. Ia mewakili monumen bagi mereka yang enggan menerima atau jatuh di bawah pemerintahan Jepun.

8. Sentosa Island

Ini adalah pulau buatan manusia yang boleh anda lawati untuk keseronokan dan rekreasi. Anda juga boleh menikmati banyak tarikan di Sentosa termasuk Universal Studios Singapore, Resorts World yang luas, Tiger Sky Tower, Butterfly & Insect Kingdom Singapura serta salah satu koleksi terbesar akuatik akuatik di dunia yang dikenali sebagai Aquarium SEA. Kesemua tarikan ini terus menarik ramai pelawat dari seluruh Asia dan dunia secara keseluruhan. Pulau Sentosa makan sebenarnya beberapa pantai pasir di sepanjang pantai selatan yang menjadi lebih popular pada hujung minggu. Soliso adalah tempat yang sempurna untuk mendapatkan masa pantai yang berkualiti. Pengunjung juga boleh berseronok bermain bola tampar di gelanggang bebas atau pergi skimboarding dan berkayak. Juga, semasa anda berseronok di Pulau, pastikan untuk memeriksa Merlion, Patung popular Singapura yang mempunyai kepala singa dan badan ikan. Semua dalam semua, tempat ini adalah tempat yang ideal untuk melarikan diri dari jalan-jalan yang sibuk dan mempunyai pengalaman resort pantai yang sangat baik.

Bagi anda yang telah merancang untuk ke Singapura, diharap posting ini dapat dijadikan panduan untuk melawat tempat menarik di Singapura. Sekiranya ada cadangan atau penambahbaikan, sila komen dibawah untuk memudahkan kami memperbaiki mutu dan juga mendapatkan idea baru untuk dikongsi.

Namun, jika anda berasa sulit untuk ke sana jauh risau kami Muslimtravelbug ada menyediakan pakej istimewa kepada anda. Jika berminat boleh hubungi kami di Pakej Murah ke Singapura.

 

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.