skip to Main Content
Terokai Tempat Bersejarah Di Itali

Terokai tempat bersejarah di Itali

Itali memang terkenal dengan bangunan-bangunan bersejarah yang mampu memukau pandangan mata anda. Keindahan tempat-tempat di Itali memang tidak dapat dinafikan. Oleh itu, admin ingin memperkenalkan beberapa tempat bersejarah yang menarik kepada anda. Antaranya ialah:

1. Rom

Rom sebelum ini merupakan pusar pemerintahan negara Itali. Rom juga merupakan bandar yang luas dan komplek, ianya juga terkenal sebagai kota bersejarah yang moden. Rom merupakan pusat penting bagi budaya, kekuasaan dan agama ianya lebih dari 2500 tahun dahulu. Antara pusat pelancongan yang terkenal di Rom ialah Colosseum, Museo E Galleria Borghese, Pantheon, Vatican Museum, ST Peter’s Basilica, Via Appia Antica, Capitoline Museum dan Trevi Fountain.

2. Venice

Venice merupakan sebuah kota ajaib di Itali. Pada permulaanya anda perlu menaiki bot (bas air) untuk menerokai  San Marco Island, anda akan merasai satu perjalanan seakan-akan berada di alam fantasi. Sepanjang perjalanan merentasi sungai ini, anda juga akan melalui satu jambatan Sighs legenda. Selain itu, anda juga berkesempatan melihat beberapa craftwork tradisional Venesian dari demonstrasi oleh blower kaca Murano. Berdekatan dengan sungai ini terdapat juga restoran makanan halal yang membolehkan anda menjamu selera.

3. Florence

Florence adalah sebuah bandar yang terkenal dengan wangian bunga dan keindahan kebun dan tamannya. keindahan suasana bandar raya yang lengkap dengan daya tarikan semula jadi bukit, gunung, tasik dan sungai yang mengalir melalui bandar lily ini. Di seberang kota Firenze, kita dapat mencari galeri seni dan istana indah yang menjadi destinasi pelancongan kegemaran para pelancong dari seluruh dunia.

Bandar ini mungkin salah satu tempat terbaik untuk makanan Itali dan pencinta wain. Pelawat dapat mencari pelbagai kedai makanan, Enotecas (bar wain), kedai-kedai gourmet dan trattoria hampir di setiap jalan di Florence. Masakan Itali seperti sup, risottos, dan makanan laut Fiorentina boleh dinikmati di sini.

4. Napoli

Merupakan kota terbesar ketiga di Italia setelah Roma dan Milan. Kota ini didirikan pada sekitar abad ke-7 atau 6 SM. Napoli adalah ibu kota regione Campania. Napoli kaya akan tradisi, sejarah, seni dan kebudayaan, dan dikenal sebagai tempat asal pizza serta terkenal akan es krimnya (dinamakan neapolitano). Sekarang, pusat bersejarah kota ini didaftarkan oleh UNESCO sebagai Situs Warisan Dunia. Wisata yang terkenal di Napoli yaitu : Piazza del  Plebiscito, the Royal Palace, the Gallery of Umberto I, dan the San Carlo Opera House.

5. Capri

Capri adalah sebuah pulau di laut di Semenanjung Sorrentine, di bahagian selatan Teluk Naples. Pulau ini telah menjadi sebahagian besar sejak Republik Rom. Capri terletak di wilayah Campania, Province of Naples. Bandar terbesar ialah Capri. Gunung tertinggi di pulau ini ialah Monte Solaro dengan ketinggian 589 m. Lawatan terkenal di Capri adalah: Blue Grotto, The Augustus Garden, Piazzetta. Capri menawarkan sejuta pesona. Saat Traveler sampai di dermaga, Traveler akan kagum dengan pemandangan laut yang begitu jernih dan langit biru yang mempesona, serta karang-karang yang bisa terlihat dengan jelas, deretan Vila penuh warna juga menambah keindahan tempat ini.

6. Assisi

Assisi adalah sebuah bandar di wilayah Perugia, Itali tengah. Assisi terletak di Rantau Umbria dan merupakan ibu kota Perugia. Assisi adalah pusat pelancongan agama yang penting kerana di sinilah Francis of Assisi dilahirkan. Salah satu tarikan di Assisi adalah Basilika Saint Francis of Assisi yang dibina antara 1228-1253. Basil ini sangat rusak oleh gempa bumi yang melanda Umbria pada tahun 1997. Bangunan agama lain adalah Basilika Santa Chiara dan Katedral San Rufino.

Antara sebab ramai yang ingin bercuti ke Itali disebabkan ingin menaiki bas air kerana keadaannya yang romantis seakan-akan berada di kota Paris. Jadi Itali memang sesuai untuk dijadikan tempat “honeymoon” untuk pasangan yang menginginkan suasana romantis. Namun, sekiranya anda ingin ke mana-mana destinasi yang kami tawarkan dengan menggunakan agensi pelancongan kami Muslimtravelbug ada menyediakan pakej istimewa kepada anda. Jika berminat boleh hubungi agensi kami di pakej murah Muslimtravelbug.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.