skip to Main Content
Terokai Tempat Pelancongan Di Thailand Khas Buat Muslim

Terokai tempat pelancongan di Thailand khas buat muslim

Thailand adalah salah satu destinasi paling popular bukan sahaja untuk bukan Islam tetapi juga orang Islam. Ia adalah destinasi yang sempurna bagi orang Islam yang ingin berbulan madu. Thailand mempunyai beberapa pantai dan pemandangan yang luar biasa dan tidak hairanlah di jadikan tempat yang sesuai untuk  berbulan madu. Admin akan memperkenalkan 4 destinasi menarik khas buat muslim yang ingin suasana romantis.

1. PHUKET

Phuket terkenal sebagai pulau terbesar di Thailand kerana terdapat pakej yang menawarkan banyak aktiviti untuk semua jenis pelancong, termasuk berbulan madu dan pelancongan biasa. Bagi pasangan yang suka hiburan malam dan sentiasa mencari sesuatu yang hebat, pergi ke bandar Patong yang indah. Ia adalah tempat untuk membeli-belah dan berpesta.

Kawasan-kawasan lain di Phuket yang juga seperti syurga sesuai untuk pasangan berbulan madu dan pasangan yang mencari percutian romantis yang sempurna termasuk kawasan Surin dan Kamala. Destinasi yang indah ini adalah tempat untuk mencari resort mewah romantis dan restoran eksotik  yang luar biasa dan suasana mesra.

Perkara wajib dilakukan bila berada di Phuket:

 • Berjalan-jalan di sepanjang pantai
 • Nikmati berenang yang menyegarkan di pantai yang jernih
 • Skuba atau snorkeling melihat terumbu karang yang indah
 • Parti sepanjang malam di Patong
 • Nikmati urut yang menyihatkan dengan pasangan anda

2. KRABI

Krabi adalah salah satu tempat terbaik untuk melawat di Thailand untuk berbulan madu yang mencari percutian romantis. Walaupun kurang popular dari Phuket, pantai daratan ini adalah tempat yang indah untuk digunakan sebagai titik permulaan jika anda ingin meneroka pulau lain di Andanman Bay termasuk Phuket dan Phi Phi. Perairan jernih, suasana yang tenang dan tebing dramatik semuanya menjadikan Krabi destinasi yang menakjubkan untuk berbulan madu. Pulau ini adalah salah satu destinasi pulau Thailand yang paling menarik yang menarik orang dari seluruh dunia. Jika anda seorang pasangan yang sukakan pantai dan mencari tempat yang sejuk untuk berehat dan bersantai, Krabi adalah tempat yang sesuai.


Perkara untuk dilakukan

 • Nikmati pemandangan matahari terbenam yang menakjubkan dan berehat di pantai-pantai yang indah
 • Ambil lawatan bot di sekitar pulau itu
 • Nikmati makan malam cahaya lilin yang luar biasa di pantai dengan pasangan anda

3. KOH SAMUI

Jika anda ingin melawat destinasi yang hebat yang menawarkan segala-galanya semasa merancang percutian bulan madu anda atau percutian romantis di Thailand,boleh ke Koh Samui. Terletak di rantau tenggara Thailand, Koh Samui kini dianggap sebagai tempat percutian bagi para pelancong terutamanya berbulan madu dan pasangan yang mencari kemewahan dan percintaan. Terdapat banyak jenama hotel mewah yang tawaran hebat. Pantai ini juga bertaraf dunia dan memang ramai pelancong datang sepanjang tahun.

Perkara untuk dilakukan di Koh Samui:

 • Bersantai di pantai
 • Lawati air terjun Namuang yang luar
 • Nikmati pelbagai masakan kelas dunia di salah satu restoran terkenal di peringkat antarabangsa
 • Rancang perjalanan ke Kuil Besar Buddha
 • Lawati Taman Laut Nasional Ang Thong, dan lihat banyak makhluk air yang indah dan spesies hidupan liar
 • Snorkel di pantai laut biru yang dalam

4. CHIANG MAI

Thailand tidak semua tentang pantai, mereka mempunyai beberapa gunung dan tempat yang menakjubkan seperti Chiang Mai. Destinasi kegemaran antara pelawat dan pelancong tempatan. Ia mempunyai bukit yang menawan, atmosfera yang meriah, kuil-kuil purba, dan tarikan yang luar biasa yang menjadikan Chiang Mai tempat yang bagus bagi mereka yang merancang percutian romantis. Terdapat banyak aktiviti luaran untuk menikmati termasuk hiking, arung jeram dan tunggangan gajah. Untuk pasangan berbulan madu dan pasangan yang ingin menikmati, Chiang Mai adalah rumah kepada resort mewah bertaraf dunia di mana tetamu boleh mengalami keselesaan dan perhotelan yang terbaik. Bandar ini diberkati dengan kampung puak dan gunung-gunung yang subur yang patut dijelajahi.

Perkara untuk dilakukan

 • Melihat pemandangan bukit bukau yang mampu membeliakkan mata anda
 • Lawati Taman Negara Doi Inthanon yang memang alam semula jadi
 • Mengalami keseronokan dan keseronokan safari malam
 • Mengambil kenaikan pelbagai hari ke kawasan pegunungan mengelilingi bandar
 • Trek melalui hutan Chiang Mai

Kesimpulannya, Thailand banyak mempunyai tempat yang menarik dan sesuai untuk anda pergi dengan pasangan. Tambang ke sana juga tidak begitu mahal berbanding dengan ke negara lain. Jadi apa tunggu lagi segera membuat tempahan dengan kami Muslimtravelbug. Jika berminat boleh hubungi kami di →pakej percutian ke Thailand.

 

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.