fbpx

Tips melancong ke Eropah secara solo khas buat muslimah

Muslimtravelbug June 25, 2018

Hari ini admin ingin memberi tips kepada anda yang ingin melancong ke Eropah secara solo. Sebenarnya melancong secara solo sangat menyeronokkan kalau kena dengan cara. Sebagai umat Islam, ketika kita sedang meneliti tempat-tempat perjalanan kita biasanya cenderung ke arah destinasi yang mesra Muslim. Ini tidak bermakna kita perlu menghadkan tempat pelancongan kita. Jadi admin ingin mengajar bagaimana hendak melancong secara solo tanpa rasa takut.

1. Utamakan keselamatan

Alasan utama mengapa wanita tidak bergerak secara solo biasanya beralih ke isu keselamatan, dan perlu sentiasa berwaspada ketika memulakan perjalanan. Bagaimana anda perlu menjaga keselamatan diri? Pertama sentiasa perhatikan sekeliling anda. Adalah bijak untuk mengetahui apa yang berlaku di sekeliling anda, dan memberi perhatian khusus terutama dalam situasi yang mengelirukan. Percayalah naluri anda jika ada sesuatu yang tidak benar, mungkin tidak. Tetapi tentu saja, jangan terlalu paranoid. Yang kedua bertindak seakan-akan anda biasa di sana. Bertindak seperti anda pernah berada di sana. Perkara yang paling penting untuk diambil dengan anda adalah perkara biasa. Berlatih langkah berjaga-jaga yang sama yang anda akan di tempat lain. Dengan bersenam akal, perjalanan anda akan menjadi lebih selamat!

2. Rancang dan buat penyelidikan terlebih dahulu

Pengangkutan: Banyak kali tiket kereta api atau tiket penerbangan paling murah adalah waktu yang ditetapkan pada waktu pagi atau sangat larut malam. Tetapi jangan berkompromi keselamatan untuk harga yang lebih murah kerana anda perlu memikirkan keadaan sekeliling sama ada selamat atau tidak. Jika tidak seeloknya anda menggunakan kenderaan pada waktu ramai orang menggunakannya.

Penginapan: Salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan sebagai pelancong muslimah solo adalah untuk sentiasa meneliti awal dan menempah penginapan anda terlebih dahulu. Semak ulasan untuk mengetahui sama ada tempat penginapan di pusat bandar. Sebagai permulaan, saya akan mengesyorkan tinggal berhampiran dengan stesen keretapi utama kerana sentiasa ada orang. Sebelum anda meninggalkan penginapan anda, membiasakan diri dengan laluan dan kawasan yang anda menuju.

3. Memberi maklum awal kepada keluarga tentang jadual perjalanan anda

Salah satu cabaran yang paling mencabar yang boleh anda lakukan ialah menerangkan kepada keluarga anda tentang rancangan perjalanan solo anda. Tetapi dengan cara ini sekurang-kurangnya akan ada seseorang yang mengetahui lokasi anda, dan ia juga akan membuatkan anda berasa lebih selamat.

Sekiranya anda ingin mengambil langkah seterusnya, kongsi lokasi anda dengan orang tersayang anda. WhatsApp membolehkan anda melakukan ini dengan hanya satu klik! Ia akan pergi jauh untuk menjamin keselamatan keluarga dan tempat anda!

4. Lawati masjid tempatan dan berjumpa dengan masyarakat Islam

Menjadi pengembara Muslimah, ia pasti akan menjadikan perjalanan anda lebih memperkaya jika anda bertemu dengan beberapa muslim tempatan dan melawat masjid-masjid yang indah! Anda juga boleh kemungkinan besar di undang untuk makan makanan tempatan di rumah mereka, atau bertemu rakan travel baru. Untuk mencari kawasan masjid tempatan anda hanya perlu mencari di Google atau Facebook dan Instagram.

5. Makanan sesuai untuk orang Muslim

Di sesetengah negara Eropah, anda akan disaljikan banyak pilihan di mana terdapat banyak makanan jalanan yang mesra-Islam dan restoran-restoran halal seperti di Paris, Rom dan Amsterdam.

Di Eropah jarang terdapat makanan halal malah ada restoran. Apabila anda berhadapan dengan situasi sedemikian, cobalah sebaik mungkin untuk mencari sedikit lagi usaha untuk mencari pilihan halal yang ada. Juga, jika sukar untuk mencari makanan halal, alternatif yang baik adalah memilih makanan laut!

6. Mintalah orang untuk membantu mengambil gambar awak!

Semasa menerokai Eropah, anda pasti tidak mahu melepaskan peluang foto yang sempurna itu! Tetapi bagaimana anda mendapat gambar yang sempurna dengan gunung-gunung dan istana cantik di latar belakang apabila anda sendiri? Satu helah yang admin pelajari adalah meminta seseorang dengan yang memegang kamera di leher mereka untuk mengambil foto anda. kemungkinan besar dia lebih mahir mengambil gambar berbanding pelancong lain.

Kesimpulanya, tips ini amat bergunakan untuk anda yang teringin melancong tetapi tidak ada group. Namun begitu, kami Muslimtravelbug turut menyediakan pakej travel secara personal kepada anda. jika berminat boleh hubungi kami di klik sini.

 

Leave a Comment