skip to Main Content
Tips Semasa Melancong Ke Busan, Korea

Tips semasa melancong ke Busan, Korea

Busan terletak mengadap Laut Selatan dan berada di bahagian selatan semenanjung Korea. Busan ialah bandar kedua terbesar dan terkenal di Korea. Busan juga merupakan tempat pelancongan yang popular di Korea, malah jutaan pelancong ke sana pada setiap tahun. Jadi bagi anda yang ingin ke Busan admin kongsikan beberapa tips yang boleh di lakukan bila melancong ke sana.

Apa yang boleh di lakukan di Busan:

Boleh melawati pantai Haeundae

Pantai Haeundae merupakan pantai yang menjadi tarikan orang Korea tambah-tambah pada musim panas. Apa yang paling menarik pemandangan pantai ini sangat cantik dan bersih. Kalau tak percaya admin ada letak gambar di ↓.

Saksikan jambatan gantung di pantai Gwangalli.

Apa yang istimewanya di pantai ini anda dapat menyaksikan jambatan gantung “Gwangandaegyo Bridge”. Pada waktu malam pemandangan nya lebih menarik kerana anda dapat melihat cahaya lampu yang berwarna purple seakan-akan bintang di langit dari jambatan itu. Selain itu, pantai ini juga terdapat restoran yang menyajikan makanan-makanan lazat. Malah di sepanjang perjalanan di pantai ini terdapatnya pelbagai kafe.

 Shinsegae Department Store

 Pusat Beli-Belah Shinsegae Centum City didaftarkan di Guinness World Records sebagai kompleks membeli-belah terbesar di dunia. Kedai serbaguna mempunyai banyak item di bawah satu bumbung. Pengunjung juga boleh menikmati pelbagai pilihan hiburan di kompleks ini.

Shinsegae, yang membuka kedai serbaneka pertama di Korea, mencerminkan pengalaman jualan runcit di lokasi utama ini. Beberapa kemudahan hiburan yang ada termasuk spa dan gelanggang ais.

Spaland

Spa Land, dilengkapi dengan semua manfaat spa tradisional Korea, terletak di ‘Shinsegae Centum City’ di Haeundae, Busan. Spa Land terdiri daripada 22 spa yang diberi makan oleh dua jenis air spring yang semula jadi yang dipam dari 1000m bawah tanah, 13 ‘Jjimjil-bangs’ bertema yang unik bertemakan dan sauna, dan spa kaki terbuka. Tingkat 1 menempatkan rumah tradisional Korea ‘Jjimjil-bang’ dan sauna tradisional dari seluruh dunia. Kegemaran pengunjung termasuk ‘Sauna Roman’ yang berseri-seri panas yang mencipta mandi romawi purba yang menggunakan teknologi moden dan ‘Sauna Finland’ tradisional, yang merupakan gaya sauna bergaya Finlandia, kata untuk menjadikan anda lebih sihat terutamanay pada musim sejuk.

Makanan istimewa

Dolsot bibimbap di mana-mana kimbap cheonguk

 Bibimbap adalah hidangan Korea yang sangat tradisional beras, sayuran dan gochujang, pasta pedas. Dolsot bermaksud berkhidmat dalam mangkuk batu panas, jadi beras di bahagian bawah mendapat sedikit rangup. Kimbap cheonguk agak seperti restoran Korea – ianya mempunyai tanda-tanda oren terang dan di mana-mana.

Dak galbi

 Ia adalah jenis goreng, biasanya dibuat dengan ayam atau makanan laut, sos benar-benar lazat dan banyak sayur-sayuran. Kami sentiasa memesan tteokbokki yang dipenuhi keju (keju beras Korea), keju, dan beras untuk pergi bersamanya.

Hotteok ssiat

 Hotteok adalah sejenis makanan Korea di jalanan- pastri goreng yang disumbat dengan gula kayu manis. Hotteok ssiat adalah versi khas Busan yang disumbat dengan kayu manis, biji bunga matahari, biji labu dan kacang. Yang terbaik untuk berada di Nampodong.

Bagaimana pandangan anda menarik tak Busan?? Kalau bagi admin sangat menarik selain tempat dan makanannya yang menarik admin juga suka dengan orang di sana. Mereka sangat ramah dengan pelancong. Jadi apa tunggu lagi segera tempah tiket ke Busan Korea. Jika berminat ke Korea kami Muslimtravelbug ada menyediakan pakej istimewa untuk anda dan family. Jika anda berminat boleh terus klik link ini : → pakej menarik

Kredit : http://www.lifeinlimbo.org/busan-korea-see-do-eat/

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.